EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отпада такса предсрочно погасяване на ипотека

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отпада такса предсрочно погасяване на ипотека

mail09:15 | 07.03.2014прегледи 1693 коментарикоментари 0


Таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит да отпадне, предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, които парламентът гласува днес. Измененията са внесени от депутати от БСП и ДПС. 
Какво се променя?  Няма да има обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на ипотечен кредит, когато той е погасен след изтичане на една година от усвояването му. Във всички останали случаи таксата може да бъде не повече от 1% върху сумата на предсрочно погасения кредит.
Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисионни за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление. Освен това, кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисионна за едно и също действие.
Променя се и определението за "референтен лихвен процент", като част от определението за "променлив лихвен процент по кредита". Действащото към настоящия момент определение дава възможност банката да променя по всяко време методологията, по която се определя референтния лихвен процент. Сега се предвижда той да бъде пазарно определян индекс LIBOR, EURIBOR, SOFIBOR или комбинация от тях и/или индикатори, публикувани от БНБ и Националния статистически институт.
Промените предвиждат още да бъде разширен обхватът на закона и по отношение на кредити под 400 лв. Досега т.нар. наказателна лихва при предсрочно погасяване на кредита е около 4-5%, което прави невъзможно преминаването към друга банка, обясни Румен Гечев /Коалиция за България/, който е един от вносителите. Той посочи, че с промените се задължават търговските банки да предлагат възможност на кредитополучателите да сключат договор, при който, ако те изпаднат в неплатежоспособност, възмездието на банката да бъде само до размера на ипотекираното жилище и гражданите да не трябва да изплащат разликата между занижената продажна цена на имота и размера на кредита. Разбира се, тази алтернатива означава по-голям риск за търговската банка и тя ще предложи по-висока лихва, коментира той.
По време на дискусиите депутати отбелязаха, че тази промяна няма да реши проблема с неизрядните длъжници и със спасяването на техните жилища, а ще влоши тяхното положение. Според тях притеснителен е и друг текст, според който в едномесечен срок от обявяване на кредита  за предсрочно изискуем, се предприема принудително изпълнение. С императивна мярка задължаваме банките в едномесечен срок да подгонят длъжника, а те може да искат да преговорят с него, да разсрочат задълженията му и да не се стигне до принудително изпълнение.
Йордан Цонев отбеляза, че според европейска директива кредитополучателят може да отговаря до размера на ипотеката, когато това е предвидено в договора. Ние разширихме разпоредбата - за да го има в договора, банката трябва да го предлага, добави той. Предлагаме да има и двете възможности, едната може да е по-скъпа, уточни Цонев и даде пример, че кредитополучателят може да има интерес да плаща по-скъпа лихва, но да отговаря до размера на ипотеката. Според него текстът за едномесечния срок  може да се прецизира. Цонев посочи, че са го въвели, защото банките започвали няколкомесечна процедура по договаряне с неплатежоспособните длъжници, при която течали наказателни лихви и такси.


Източник:БТА

 


Тагове: такса, ипотека
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035