EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отпада преференциалната акцизна ставка за горива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отпада преференциалната акцизна ставка за горива

mail12:02 | 10.09.2015прегледи 1247 коментарикоментари 0


Пропанбутанът и дизелът за отопление да не са с преференциална акцизна ставка, предвиждат промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които бяха приети на заседание на Министерския съвет. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира след заседанието, че причините за това са многото злоупотреби с акцизите върху тези горива. По думите му ведомствата, които използват горива за отопление, ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета - например Министерството на образованието, което се очаква да бъде най-засегнато.
Предложена е и нова структура на акциза на тютюневите изделия, която да компенсира натискът върху увеличението на ниския и средния клас цигари, като по този начин ще се намали натискът върху контрабандата през следващите години. Горанов припомни, че през 2009-2010 година, когато облагането е било значително пребалансирано, се е получил огромен натиск върху пазара и контрабандата е нараснала значително. Искаме да избегнем проявлението на този ефект през следващата година и до края на 2017-а, защото до 2018 г. по регламент трябва да достигнем нови минимални нива на облагане на тютюна - 90 евро на 1000 къса.
В отговор на въпрос за забавяне в изплащането на 16 млн. лв. на МВР за обезщетение на пенсионерите, министър Горанов заяви, че не смята, че всеки проблем в дадено ведомство трябва да става проблем на Министерството на финансите. Има закон за годишен бюджет - да си го изпълняват, не са предложили нито една мярка от началото на годината за оптимизация на дейността на МВР, коментира министърът. По негово предложение 6 хиляди служители могат да бъдат прекатегоризирани и от първа да преминат в трета категория на труд.

Коментарът на премиера Борисов:

"Ще прекратим порочната практика за злоупотреби с горивата за отопление и с маркираните горива, ще съберем митата и акцизите и през разходната част на бюджета ще компенсираме всички, които имат нужда". Така премиерът Бойко Борисов е обобщил ефекта на предлагана от правителството промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрена на заседанието днес, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.
Промяната предвижда увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление, за да се предотвратят възможностите за отклонение от акцизно облагане чрез използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторно гориво. Очакваният ефект за бюджета е в размер на 71 млн. лева.
"Това е тема, която ще ощети група хора. Досега никой не е посмял да бръкне в тази рана, а се правят страхотни злоупотреби", е коментирал премиерът.
 


Тагове: горива, акциз
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166