EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОТП Русия и ДСК с добри показатели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОТП Русия и ДСК с добри показатели

mail14:45 | 21.08.2012прегледи 402 коментарикоментари 0


Група ОТП е реализирала през първото полугодие на 2012 г. 53,9 млрд. унгарски форинти консолидирана печалба след данъчно облагане. Нейният размер само през второто тримесечие е достигнал 41,1 млрд. форинти, което е значително повече от печалбата през първото тримесечие. Тези резултати следва да се оценяват на фона на отрицателното въздействие върху банките на специалния данък върху финансовите институции, на загубата от предсроч-ното погасяване на ипотечни кредити, се казва в съобщение от Будапеща на Банка ОТП.

Продължава да расте приносът в общата печалба на чуждестранните дъщерни дружества на Група ОТП, който продължава да бъда значителен. Той възлиза на 42% както през второто тримесечие, така и през цялото първо полугодие на 2012 г. 34 млрд. унгарски форинти чиста печалба са били постигнати извън Унгария през периода януари- юни т.г. спрямо 26, 8 млрд. през същия период на 2011 г. или с 27% повече.
Най-голям дял от тази печалба от операциите на Група ОТП в чужбина се пада на Русия (22,4 млрд. форинти) и България, т.е. на Банка ДСК с 15,6 млрд. форинти. Силното представяне на ОТП Русия и на Банка ДСК, смятана за „перлата в короната” на многонационалната група е вече традиция. Добре балансирани в общи линии са резултатите на банките в Хърватия и Словакия, се отбелязва по-нататък в съобщението на Банка ОТП. Загубите на Банка ОТП Сър-бия и Черногорската търговска банка влязоха постепенно в границите на умереното, докато и през второто тримесечие Банка ОТП Украйна носи загуби.
Коригираната печалба след данъци на банката – „майка” ОТП в самата Унгария възлиза през второто тримесечие на 2012 г. на 22, 8 млрд. форинти или бележи спад с 6 процента спрямо същия период м.г. Още по-голям е спадът на Банка ОТП в нейния резултат от цялото първо полугодие на 2012 г. – 47,1 млр. форинти или с цели 25% на годишна база. Няколко са причи-ните за този спад, който се обуславя и от 12-процентната по-ниска оперативна печалба на го-дишна база и на 9% ръст на разходите по риска. Ключова причина за по-високите разходи по риска е ускоряващото се влошаване на кредитния портфейл през първата половина на тази година.
Стабилността на Група ОТП личи обаче от факта, че банките в групата постигнаха по-висока капиталова адекватност от регулаторния минимум в съответните държави.
Консолидираният по международните счетоводни стандарти CAR (съотношение на капиталова адекватност) нарастна на 17,9%, през второто тримесечие на 2012 г., а съотношението на адекватността на капитала от първи ред (Tier1) достигна 14,4%, което е ръст с 0,7 процентни точки на тримесечна база. В края на юни т.г. капиталовата адекватност на банката-«майка» ОТП в Унгария е била още по-висока- 18,6%. Още по-укрепнала е и ликвидната позиция на Група ОТП като цяло. Нейните ликвидни резерви достигнаха 5 млрд. евро в края на юни т.г.
През изминалото тримесечие – април- юни т.г., «отличници» в Група ОТП отново са били ОТП Русия и Банка ДСК, постигнали най-високи печалби – 11,0 млрд. и 5,7 млрд. унгарски форинти, се казва в заключение в прес-съобщението от Будапеща на Банка ОТП.

 


Тагове: ДСК, ОТП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg