EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отново финансова инспекция в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново финансова инспекция в Гърция

mail14:32 | 12.09.2018прегледи 427 коментарикоментари 0


Водещият кредитор на Гърция предупреди страната да не се отклонява от реформите, договорени преди края на последната спасителна програма, предаде Асошиейтед прес.

Представители на европейските институции пристигнаха отново в Гърция, за да инспектират хода на икономическите реформи, след като на 10 август завърши третата международна спасителна програма за Гърция. Петдневната инспекция ще се фокусира върху обещанията на правителството през уикенда да въведе облекчения на данъчната тежест, както и върху плановете за отмяна на намаляването на пенсиите, което трябва да стане от 1 януари.

Ръководителят на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг заяви пред австрийския вестник "Пресе", че Гърция трябва да спазва поетите ангажименти.

"Ние сме много търпелив кредитор. Но можем да спрем мерките за облекчаване на дълга, ако реформите не се развиват както бе договорено", предупреди той. "Нивото на дълга изглежда плашещо високо, но Гърция може да продължи да живее така, тъй като падежите по заема са далече, а лихвите по него са много по-ниски в сравнение с други държави", отбеляза Клаус Реглинг.

Дългът на Гърция е близо 180 процента от брутния вътрешен продукт, напомня АП.

Премиерът Алексис Ципрас изостава след консерваторите в сондажите и трябва да свика парламентарни избори през следващите 12 месеца. На фона на масови протести през уикенда премиерът каза, че мерките за облекчаване на данъчната тежест няма да застрашат фискалните цели и ще бъдат въвеждани постепенно. 

Гърция е поела ангажимент да постигне високи първични излишъци в продължение на години, както и да осъществи серия от реформи в замяна на по-добри условия за изплащане на дълга.

Краят на спасителната програма означава, че Гърция трябва да се завърне на международните капиталови пазари. Страната обаче е изправена пред трудно завръщане, след като финансовите проблеми в Турция и Италия спряха тенденцията за спад в цената на кредитирането й.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886