EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отново ръст на германската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново ръст на германската икономика

mail18:01 | 11.11.2020прегледи 451 коментарикоментари 0


Износът на Германия бележи по-силен от очакваното ръст през септември. Данните за вноса обаче изненадващо са по-слаби, сочи федерална статистика Destatis. 

Това засилва надеждите, че икономиката на Германия ще избегне спада през последното тримесечие на годината в резултат на въведените нови карантинни мерки на национално ниво за овладяване на втората вълна на коронавирусната пандемия.

Германският износ се повиши през септември за пети пореден месец, увеличавайки се с 2,3% спрямо август, когато нарасна с 2,9%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за растеж от 2 на сто. В същото време вносът се сви с 0,1% спрямо август, когато се увеличи с 5,8% и при очаквания за повишение с 2,1 на сто.

В резултат на това търговският излишък в Германия на сезонно-коригирана база се увеличи през септември до 17,8 млрд. евро от 15,4 млрд. евро през август.

Немската статистика отбеляза, че износът е все още със 7,7%, а вносът с 5,7% под нивата през февруари 2020 година (преди първата коронавирусна вълна и въведените през пролетта строги карантинни мерки).

Спрямо година по-рано германският износ се понижи през септември с 3,8%, но след по-силен спад от 10,2% през август, докато вносът се сви с 4,3% след понижение с 6,8% месец по-рано. Това доведе до намаляване на търговския излишък на некоригирана база до 20,8 млрд. евро от 21,2 млрд. евро през септември 2019 година.

Немският износ за Китай нарасна през септември на годишна база с 10,6%, докато експортът към САЩ се сви с 5,8% и към Великобритания с 12,4 на сто.

Все още солидният германски износ в началото на есента може да допринесе за предотвратяване на подновен спад на икономиката през последното тримесечие на годината с оглед на новия, макар и частичен локдаун, въведен заради втората вълна на коронавирусната пандемия.

Анализатори и икономисти също така коментират, че избирането на Джо Байдън за президент на САЩ би трябвало да отслаби съществено заплахите за нови американски митнически тарифи спрямо европейската, и в частност германската автомобилна индустрия./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg