EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отново руски газ през Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново руски газ през Украйна

mail13:40 | 23.12.2019прегледи 1023 коментарикоментари 0


Руският газов гигант Газпром обяви, че е приел да плати 2,9 милиарда долара на украинската газова компания Нафтогаз, за да се сложи край на дълги съдебни спорове в международни
съдилища, предаде АФП. Москва и Киев постигнаха преди дни споразумение за удължаването на транзита на руски газ за Европа.
По силата на това споразумение президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от руските агенции, обяви, че неговата група е приела да плати глобата от 2,6 милиарда долара (2,9 милиарда долара с натрупаните лихви), наложена от Стокхолмския арбитражен съд през февруари 2018 година. Именно тя тровеше отношенията между двете компании, припомня Франс прес.
Украйна и Русия трябва да оформят всички постигнати договорености, които са свързани с транзита на руски газ и урегулирането на взаимните претенции, до 29 декември. Това каза на брифинг в Киев изпълнителният директор на Нафтогаз Юрий Витренко, цитиран от ТАСС.

С това приключиха преговорите между Русия и Украйна по газовия въпрос, водени в района на Минск, които бяха следствие на преговори между Русия, ЕС и Украйна в Берлин, след които беше разработен проект на бъдещо споразумение за природния газ.

Детайлите от проекта на споразумението не бяха разкрити. Но руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че са били обсъждани конкретни обеми на транзита на руски газ през Украйна и срокове на бъдещите договори.
От канцеларията на украйнския президент потвърдиха, че представители на ЕК, на Украйна и на Русия са постигнали окончателна договореност по транзита на руски газ през украинската територия към Европа и уреждането на взаимните претенции.
 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg