EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отново изтичане на данни от FB

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново изтичане на данни от FB

mail07:06 | 07.04.2021прегледи 1359 коментарикоментари 0


Личните данни на повече от половин милиард потребители на Facebook Inc. се появиха онлайн безплатно в събота, напомняйки за способността на компанията да събира планини от информация и борбата й за защита на тези чувствителни активи.

Течът включва лична информация за 533 милиона потребители на Facebook, като телефонни номера, идентификатори на Facebook, пълни имена, местоположения, дати на раждане, биографични данни и в някои случаи имейл адреси, съобщи Business Insider.

„Това са стари данни, за които преди това се съобщаваше през 2019 г.“, написа говорител на Facebook в имейл съобщение. „Открихме и отстранихме този проблем през август 2019 г.“

По това време компанията отстрани недостатък в своята технология, който позволи на информацията да изтече. След като обаче подобни данни избягат от мрежата на Facebook, компанията има ограничена власт да спре разпространението им онлайн.

Алон Гал, главен технологичен директор на разузнавателната компания за киберпрестъпност Хъдсън Рок, отново откри данните в събота.

Базите данни, особено ако са големи или редки, често не се споделят широко веднага, защото „хората, които ги държат, ще се опитват да си осигуряват приходи от тях, доколкото могат“, каза Гал в съобщение в Twitter. „Процесът понякога отнема години, понякога дни, но в крайна сметка всички частни бази данни изтичат, ако са били продадени.“

Изтичането на данни заплашва да подкопае бизнес модела на Facebook за събиране на голямо количество лична информация и използването му за продажба на насочени реклами.

Информацията е достъпна безплатно на хакерски форум, което я прави широко достъпна за всеки с елементарни умения за данни, каза Business Insider. Публикацията проверява няколко записа, като съпоставя телефонните номера на известни потребители на Facebook с изброените идентификатори, и потвърждава други записи, като тества имейл адреси от набора от данни във функцията за нулиране на паролата на Facebook, които могат да се използват за частично разкриване на телефонния номер на потребителя. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg