EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Отново изтичане на данни от Facebook

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново изтичане на данни от Facebook

mail12:09 | 06.04.2021прегледи 1608 коментарикоментари 0


Потребител във хакерски форум публикува безплатно телефонните номера и личните данни на стотици милиони потребители на Facebook, съобщи американският бизнес и финансов новинарски уебсайт Business Insider.

Публикуваните данни включват лична информация на над 533 милиона потребители на Facebook от 106 държави, включително над 32 милиона записи на лични данни за потребители в САЩ, 11 милиона за потребители в Обединеното кралство и 6 милиона за потребители в Индия. Изтеклият онлайн масив от данни включва техните телефонни номера, идентификатори във Facebook, пълните имена, местоположения, дати на раждане, биографични данни и в някои случаи имейл адреси.

Bussines Insider прегледа извадка от изтеклите данни и провери няколко записа, като съпостави телефонните номера на известни потребители на Facebook с идентификационните номера, изброени в набора от данни. Уебсайтът за бизнес новини също така провери записите, като тества имейл адреси от набора от данни във функцията за нулиране на паролата на Facebook, която може да се използва за частично разкриване на телефонния номер на потребителя.

На този етап агенция Ройтерс все още не успяла да провери информацията, която се предлага за цифров кредит на стойност няколко евро на добре познат сайт за хакери на ниско ниво, но Алон Гал, технически директор на фирмата за разузнаване на киберпрестъпността "Хъдсън Рок", заяви, че е проверил автентичността на поне част от данните, като ги е сравнил с телефонните номера на хора, които познава.

 

Изтеклите данни биха могли да предоставят ценна информация за киберпрестъпниците, които използват лична информация на хората, за да се представят за тях или да ги измамят, за да предадат идентификационните данни за вход.

От технологичният гигант Facebook все още не са отговорили на множеството искания за коментар от страна на Business Insider, Ройтерс или онлайн новинарския сайт Axios.

За пръв път Алон Гал е открил изтеклите данни през януари, когато потребител в същия хакерски форум рекламира автоматизиран бот, който може да предостави телефонни номера за стотици милиони потребители на Facebook в замяна на известно заплащане.

Сега целият набор от данни е публикуван безплатно на хакерския форум, което го прави широко достъпен за всеки, който има елементарни умения за боравене с данни.

Това не е първият път, когато огромен брой телефонни номера на потребители на Facebook са предоставени свободно онлайн. Уязвимост, която беше разкрита през 2019 г., позволи да бъдат изтрити милиони телефонни номера от сървърите на Facebook в нарушение на условията за ползване, съобщи от своя страна американското онлайн издание TechCrunch. В последствие Facebook заяви, че този пробив в данните е бил "закърпен" през август 2019 година./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961