EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отново земетресение на 22 май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново земетресение на 22 май

mail14:05 | 22.05.2016прегледи 982 коментарикоментари 0


Няма  информация за пострадали хора и материални щети от земетресението, станало минути преди обяд с епицентър района на Сандански. Според първаночалните данни на Европейския сеизмологичен център трусът е с епицентър на 121 км от София, на 8 километра североизточно от Сандански и на 39 км от Бехчево, Македония, като силата му в България е от 4.3 по Рихтер.

Земетресението е усетено в Благоевград, Банско, Кюстендил, Петрич, по високите етажи в София и Пловдив.

Вторичен трус беше регистриран минути след 12 часа. Той е бил с магнитуд от 3.2 , а силата на първият трус е 4.3 по Рихтер, потвърди за "Хоризонт“ дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика: 

11:55 часа българско време, с магнитуд 4.3 и с дълбочина 10 километра, в близост до Сандански, югозападната част на България. Усетено е в този регион - Банско, Сандански. Дори в София е усетено. Имаме и вторичен, регистриран 12:10 часа на наша територия, с магнитуд 3.2. Това е засега.

Ръководителят на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев съобщи за "Хоризонт", че земетресението е от типа "слаби": 

Такова земетресение с магнитуд 4,3 влиза в категорията на т.нар."слаби земетресения". По-ниската категория с магнитуд от 3 до 4 са земетресения - много слаби. Земетресения, които са категоризирани като слаби, не могат да доведат до сериозни последствия на повърхността.

Още в първия половин час е имало около десетина по-слаби вторични труса:

Отделните огнища или земетръсни райони по принцип реагират винаги с последващи трусове само в ситуации , в които се подготвя още по-силно земетресение, ние нямаме след трусове, а в случая веднага последваха, което показва, че сме в периода на разтоварване на напрежението.

Професор Ботев посочи още, че земетресението е в Струмската сеизмична зона:

Този район се характеризира с най-висока сеизмична активност на територията на нашата страна. Горе-долу една трета от земетресенията годишно стават в тази Струмска сеизмична зона, т.е. средно имаме около стотина микро земетресения годишно. Това са земетресения, които не се усещат от хората.
 

Емил Ботев направи сравнение със земетресението в Перник, станало на днешния ден преди 4 години, което е определено с максимален магнитуд - 5,8 по Скалата на Рихтер:

То е с някъде около 100 пъти по-голяма енергия от това земетресение , което се случи сутринта, а от земетресението тогава с максимален магнитуд 5,8 нямаше, Слава Богу нито една жертва нито една съвременна сграда, която да беше разрушена - казва професор Емил Ботев - ръководител на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

В оперативния щаб на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" до момента няма информация за пострадали хора или нанесени материални щети, съобщи за "Хоризонт" Сергей Воденичаров от Дирекцията:

В Оперативния център до момента нямаме никакви сигнали за пострадали хора или някакви разрушения. Единствено сигналите, постъпили на телефон 112, са за усетено земетресение главно в района на епицентъра около Благоевград, Кресна и части от София. Няма никакви признаци за безпокойство. 

Минути след силния трус общинският щаб по бедствия и аварии в Сандански е бил в готовност да реагира на подадените сигнали. До момента такива не са получени. Екипи на Служба "Пожарна безопансост и защита на населението" в Петрич, Сандански, Кресна и Симитли са обходили населените места, но не са констатирали сериозни последствия от земетрсението, каза за "Хоризонт“ Георги Пармаков, началник на Регионалната дирекция, няма пострадали хора, но много от жителите на Сандански и Петрич са били изплашени и са напуснали временно високите сгради. Районът от Симитли до Сандански е една от най-активните сеизмични зони у нас, припомнят експертите. Не са малко и хората, които направиха аналогия между днешния трус и този в Перник на същата дата преди 4 години. 

В Кюстендил трусът също е довел до уплаха и е усетен предимно от хора, живеещи в по-високите сгради, каза началникът на Регионалната служба пожарна безопасност и защита на населението комисар Светлин Георгиев. Той добави, че веднага са се свързали с Централния оперативен щаб, за да докладват за ситуацията. Подържа се връзка и с общинските служби "Пожарна безопасност и защита на населението“ за евентуални проблеми. Областният управител на Кюстендил Виктор Яневказа, че в нито една от деветте общини в региона, където също са усетили труса, няма постъпила информация за разрушения и аварии.

От МВР съобщават, че няма данни за пострадали хора и материални щети при труса.

В София трусът беше усетен предимно от хора, които са се намирали по високите етажи на сградите, показаха първите реакции на столичани:

Не се уплаших, разлюля се радиаторът, но лампите не се клатеха.

Изобщо нищо не сме усетили - споделиха граждани на София.

(БНР)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886