EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отново "глад" за финансисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново "глад" за финансисти

mail14:40 | 14.03.2012прегледи 730 коментарикоментари 0


Работодатели в 9 от общо 10 сектора отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие, показва проучване за заетостта на агенция Manpower. Най-силни са очакванията на мениджърите от секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като и двата сектора отчитат най-високия нетен обзор на заетостта от +16%. От друга страна, работодателите в сектора минно дело са с най-песимистични очаквания и регистрират най-нисък темп на наемане през идното тримесечие от -4%, като за трето поредно тримесечие запазват негативен показател на нетния обзор на заетостта.
“Нетният обзор за ресторантьорство и хотелиерство в голяма степен отразява плановете на работодателите за наемане на работна ръка преди началото на летния туристически сезон, като също така има очаквания, че с оглед на тежката зима, зимният туристически сезон ще бъде удължен” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. Освен това, нашите клиенти ни казват, че има голямо търсене за IT специалисти и оператори за кол центрове, владеещи 2 европейски езика, основно от страна на мултинационални компании, които обслужват Европа. Същевременно, „изтичането на мозъци” продължава да е голям проблем, въпреки че редица българи се завърнаха в родината в следствие на икономическия спад. Например, недостигът на кадри в сектора на здравеопазването, най-вече лекари, продължава да се усеща все по-осезаемо, тъй като много здравни работници предпочитат да емигрират в Германия и други европейски страни заради много по-високия потенциал при заплащането.”

Източник: ManpowerGroup

Работодатели от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-високи за второто тримесечие са очакванията за наемане на работодателите от Бургас, София и Варна, където нетният обзор на заетостта във всеки един от регионите е на предпазливо оптимистичното ниво от +9%. Междувременно, мениджърите в Русе отчитат най-слаби планове за наемане, макар че нетният обзор от +5% представлява значително подобрение на тримесечна база с ръст от 9 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

Източник: ManpowerGroup

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4180