EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отмяна на годишни счетоводни отчети за микрокомпании?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отмяна на годишни счетоводни отчети за микрокомпании?

mail15:52 | 10.03.2010прегледи 839 коментарикоментари 0


Микрокомпаниите могат да бъдат освободени от задължението да съставят годишни счетоводни отчети, съгласно предложението за изменение на счетоводните правила в ЕС, което беше прието от европейските депутати в четвъртък, съобщи българската пресслужба на Европейския парламент, цитирана от БТА.
Въпреки това, тези изключения трябва да бъдат предоставени от държавите членки на ЕС, а микропредприятията, от своя страна, ще трябва да продължат да водят отчети за своите търговски сделки и финансово състояние.
В законодателната резолюция, приета с 445 гласа "за", 196 "против" и 21 "въздържали се", ЕП призовава също така за общо преразглеждане на четвърта и седма директива относно дружественото право през 2010 г., като вниманието трябва да бъде по-специално насочено към намаляване на административната тежест за микропредприятията и към опростяването на изискванията за финансова отчетност към тях.
Около 7,2 милиона предприятия в ЕС трябва да представят отчети съгласно европейските счетоводни директиви. От тях 5,4 милиона (около 75 процента) са микропредприятия, например магазини за цветя или фризьорски салони. Като цяло те извършват дейност на местно или регионално ниво, с малко или без да са
ангажирани в трансгранична дейност. Настоящето законодателно предложение ще позволи на държавите членки да опростят бизнес средата и по-специално изискванията за финансова отчетност за микрокомпаниите, с цел да се засили тяхната конкурентоспособност и да се разгърне техният потенциал за растеж.
Предложеното изключение в счетоводните правила на ЕС ще се прилага спрямо компании, които отговарят на следните критерии: общ баланс 500 000 евро, чист оборот 1 000 000 евро и/или 10 души среден персонал през финансовата година.
Държавите членки решават дали да прилагат облекченията.
По време на дебата в ЕП докладчикът изтъкна, че предложението е блокирано в Съвета на министрите от 9 страни членки. В този контекст той призова страните членки, които са част от блокиращото малцинство, да преосмислят своята позиция.
Съгласно предварителните оценки, с които Комисията разполага, при "оптимистичния сценарий" (т.е., ако всички държави членки освободят микропредприятията и не налагат допълнителни изисквания), "в най-добрия случай потенциалните икономии" от предложението възлизат на 6.3 милиарда евро. 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038