EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отлага се пълната забрана на пушенето?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отлага се пълната забрана на пушенето?

mail11:30 | 24.01.2011прегледи 695 коментарикоментари 1


Пълната забрана на тютюнопушенето у нас се отлага за 1 януари 2014 година. Затова са се договорили представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес с премиера Бойко Борисов, съобщава Би Ти Ви. По-плавното ограничаване на пушенето на обществени места се налага, за да могат собствениците на заведения да се справят с разходите, които направиха за отделни зали за пушачи и непушачи.
Според бизнеса мярката ще предизвика фалита на около 10% от заведенията за хранене и развлечения. Това ще доведе до вълна от съкращения, които ще засегнат 15 000 души. А оттук заведенията ще направят 550 млн. лева по-малко общ годишен оборот.В същото време загубите за държавата възлизат на 94 млн. лева от нереализирано ДДС, 11 млн. от корпоративен данък, 23 млн. неплатени осигуровки на съкратените работници и 8 млн., които трябва да се вземат от хазната за помощи за безработните. Общата сметка на тези загуби възлиза на 136 млн. лева.Вече е ясен и резултатът от разделянето на заведенията на пушачи и непушачи?30 % по-слаби обороти отчитат заведенията след като обособиха отделни зали за пушачи и непушачи. Според бранша се пълнят салоните за пушене и когато там няма място клиентите просто си тръгват."Тази част, която е за непушачи е на 10% пълна, а другата е 90% - фактически те са си намалили работното място", каза Благой Рагин, БХРА.
Българите са сред нациите в Европа с най-много пушачи
Около 70% от населението у нас пушат. Ограниченията обаче виждат все по-голяма подкрепа. 22 страни в Европа вече забраниха цигарите, а 4 се готвят за тази крачка. Ние продължаваме да намираме причини за отлагане на пълната забрана, която до преди дни беше планирана за 2013-та година.
"Премиерът приятно ни изненада и каза: "И една година от мене", за което сме му благодарни. Но 2014-та трябва да бъдем готови", каза Благой Рагин.Още от сега част от бранша е категоричен, че загубите ще са непреодолими и редица заведения ще изберат да не затворят пред това да са само за непушачи.62% от хората са готови да се откажат от заведенията, ако забранят цигарите
И ще търсят такива за пушачи. Съобразителни се оказват два пъти по-малко българи - 30 на сто ще мислят начин да се приспособят към новите условия.От тях 18% мислят това да стане като излизат да пушат на тротоара пред заведението. 12 на сто са готови изобщо да не пушат, когато излизат на бар, кафене или ресторант. Едва 3% обаче са решили да използват повода и да спрат напълно цигарите.

 


 
Коментари
 
vilqna - 26-01-2011 г. 14:41:56

kakvo znachenie ima dali ot 2014 ili ot sega shte vaji zabranata? postoqnno se namirat prichini, za da se otlaga.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg