EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Откриха ново огнище на шап

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Откриха ново огнище на шап

mail14:50 | 31.01.2011прегледи 856 коментарикоментари 0


Установени са 14 положителни проби за шап при животни в с. Граматиково, община Малко Търново, съобщиха от пресцентъра на Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/.
Положителни са резултатите за шап при кръвни проби от една крава и 13 дребни преживни животни в селото. Наличието на антитела е установено при пробите, които ветеринарните лекари взимат повторно от животните в рисковия район заради 20-дневния инкубационен период на заболяването.
До момента са изследвани около 1 100 проби от населени места в общините около огнищата, като само тези 13 са положителни, уточняват от НВМС.
Селото се намира в община Малко Търново и попада в 10-километровата предпазна зона около първите две огнища на шап.
За да се спре разпространението на заболяването, съгласно утвърдения от Европейския съюз план, се налага да бъдат умъртвени 149-те възприемчиви към шап животни в селото - 1 крава, 38 овце и 110 кози. Движението на животни в Граматиково е напълно забранено, ограничено е и движението на хора в района.
Комисия към Националната ветеринарномедицинска служба ще направи опис на умъртвените животни, на базата на който ще бъдат определени обезщетенията, които ще се изплащат на собствениците им. Компенсациите на собствениците в село Кости бяха изплатени в края на миналата седмица. Още 106 522,90 лв. ще получат през тази седмица собствениците на умъртвени животни в село Резово.
В същото време започна изплащане на компенсациите на стопаните, чиито животни бяха умъртвени заради заразата с шапа, заяви пред агенция Фокус д-р Димитър Германов, директор на РВМС- Бургас. По думите му предвидените за целата средства от Европейската комисия вече са изплатени на стопаните в село Кости.
По думите му може би днес или утре ще бъдат дадени парите и на хората от село Резово. Общата сума и за двете села е около 500 хил. лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg