EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Открита е компресорната станция "Петрич"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Открита е компресорната станция "Петрич"

mail06:45 | 14.06.2016прегледи 1377 коментарикоментари 0


"Булгартрансгаз" ЕАД въведе в експлоатация реконструираната компресорна станция "Петрич", чиято модернизация възлиза на 35 млн.лв.  Това е последната от  четирите компресорни станции (Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич), които бяха модернизирани и пуснати в експлоатация. Стойността на модернизацията общо надхвърля  220 млн. лева. Проектът се финансира със средства на Булгартрансгаз, като се изпълнява от Главболгарстрой, а оборудването - газотурбинните агрегати е на американската компания Солар Турбайнс. "С тази компресорна станция в Петрич приключваме първия етап от модернизацията на компресорните станции.", каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов . Обектът е част от мрежата за транзитен пренос на природен газ през територията на страната ни за Турция, Гърция и Македония.

Чрез модерницираната станция „Петрич” България ще може да получава до 3 млн. кубически метра газ дневно от Гърция по съществуващия вече газопровод за транзитен пренос. Единственото условие, което предстои да бъде договорено е сключването на между-системното споразумение между „Булгартрансгаз" и гръцкия мрежови оператор, което ще даде възможност и за виртуална търговия с природен газ.

Имаме техническата възможност да доставяме по 3 млн.куб.м. газ на ден от терминала в Ревитуса, което е на практика първата физическа възможност за диверсификация на доставките за пазара в България, каза за БНР изпълнителният директор на дружество "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Възможно е около 30% от консумацията на природен газ в страната да бъдат евентуално внесени от там. От южната ни съседка можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки: Към момента капацитетът там е резервиран от "Газпром". Другата добра новина е, че продължаваме преговорите с "Газпром". През изминалата седмица имаше седемстранна среща с тяхно участие, с нашия регулатор, гръцкия регулатор, "Булгартрансгаз"... На срещата се разбрахме през следващите няколко седмици, да се опитаме да достигнем до споразумение, с което в определени моменти да получаваме виртуални или физически доставки от тази тръба. Надявам се съвсем скоро да бъде подписано споразумение, с което за първи път да тестваме виртуалната търговия през тази точка, която свързва единствения LNG-терминал в региона. И всъщност това е предпоставката, която ни позволява да търсим алтернативни доставки."

"Аз съм практик човек, там се намират двата крана, които гарантират, че повече България не може да остава на студено", каза премиерът Бойко Борисов. При тази инфраструктура, която изградихме, с тези компресорни станции, с тези капацитетни възможности никой не може да заобиколи България повече. Всеки друг маршрут е десетки милиарди евро или долари, или рубли, кой както иска да го смята, заяви министър-председателят. Затова ние сме си свършили нашето домашно, направили сме това, което трябва, чакаме сега европейският газов хъб "Балкан" да действа и да разпределя газа. Така че не сме против никого, но сме си осигурили възможности да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното - конкуренция между доставчиците. Защото знаете, когато е един доставчик, цената е една, когато са два-три или четири, цената става друга. Така че това е една голяма инвестиция в бъдещето, отбеляза премиерът. Той даде пример и с това, че в момента четири компресора вършат целия транзит, осъществяван досега от "Булгартрансгаз" с шейсет. Петдесет процента е паднало потреблението на газ за самия транзит, добави Борисов и благодари на всички, които са работили и работят, и имат принос за завършването на четирите модернизирани компресорни станции в страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg