EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От утре ограничаваме износа на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От утре ограничаваме износа на ток

mail09:28 | 12.01.2017прегледи 1757 коментарикоментари 0


Със заповед на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България, но не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни, съобщи Министерството на енергетиката. Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище. Заповедта влиза в сила от 01:00 часа българско време на 13-ти януари 2017 г. до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система. Припомняме, че гръцкият системен оператор обяви от 01:00 часа на 11-ти януари 2017-та година прекратяване на търговския износ към съседни страни.

Заповедта на енергийния министър предвижда "Електроенергийния системен оператор" ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната. Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система.

Българската електроенергийна система е стабилна и разполага с достатъчно мощност. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него временното спиране на износа на ток от утре, разпоредено от министъра в оставка Теменужка Петкова, е проактивна мярка.
„Това означава, че електроенергийният системен оператор (ЕСО), който е отговорен за стабилността на системата, има възможност, по силата на тази заповед, да реагира моментално, ако наистина възникне дефицит. Лично аз смятам, че няма да се стигне до това. Още повече, че в днешния график се предвижда нетният износ от България да бъде средно 475 MW. Можете да си представите, че това е доста солидна мощност. От Румъния предвиждаме днес да получаваме средно около 200 MW, което означава, че системата в региона се нормализира, така че да се предполага катастрофичен сценарий е излишно. Освен това мярката може да позволи, ако ситуацията внезапно се влоши, нашата електроенергийна система да бъде достатъчен гарант за стабилността на доставките на електроенергия вътре в страната“, коментира проф. Тасев.
Той подчерта, че проблем с газовите доставки за България би могъл да дестабилизира системата ни, но такъв за момента няма, нито има симптоми за потенциална бъдеща криза.


Тагове: ток, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg