EUR 1.9558
USD 1.8172
CHF 2.0043
GBP 2.0043
CNY 2.0043
you tube
mobile version

От какво растат разходите за живот в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От какво растат разходите за живот в ЕС?

mail16:04 | 30.03.2023прегледи 662 коментарикоментари 0


Близо половината от хората в ЕС, Исландия и Норвегия са обезпокоени дали ще могат да си платят сметките, сочи проучване на ЕК, публикувано днес и цитирано от ДПА.

Покриването на разходите по ипотечните кредити и транспорта от и до работното място поражда опасения у 48 на сто от анкетираните, а 37 на сто от хората използват спестяванията си, за да свържат двата края.

Повишените разходи за производство, хранителни стоки и електроенергия се свързват с по-високата инфлация в ЕС след пандемията от КОВИД-19 и руската инвазия в Украйна.

Бързият спад на руските доставки за страните от ЕС, които се възприемат като ответна реакция на санкциите на ЕС срещу Русия след инвазията в Украйна, е довела до скок на цените на електроенергията и опасения за рецесия.

В опит да овладее инфлацията Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите. В резултат на това 10 на сто от хората, са отчели повишение на ипотечните си кредити заради променящите се лихви.

Влиянието на скока в цените на електроенергията върху разходите за живот е накарало 71 на сто от хората да се опитат да намалят потреблението си у дома, а 28 на сто са заявили, че са променили използването на транспорт.

Проучването, проведено по телефона, е било осъществено през октомври и ноември 2022 г. Във всяка страна представителната извадка е 1000 души, с изключение на Люксембург, Кипър и Исландия, където тя е 500.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg