EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

От "Градинария“ пазаруват китайци, американци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От "Градинария“ пазаруват китайци, американци

mail06:20 | 29.01.2016прегледи 1411 коментарикоментари 0


Националният съюза на градинарите в България организира днес първата по рода си среща на производителите на плодове и зеленчуци у нас с представители на веригите супермаркети и преработвателните предприятия. Целта на срещата бе участниците на късите вериги на доставка да се убедят в полезността на електронния пазар „ Градинария“ и да се увеличи доверието между тях. Платформата е на шест месеца и за този период има много добро развитие и стана популярна сред производителите и търговците на пресни плодове и зеленчуци, каза Слави Трифонов,  председател на УС на Съюза на градинарите у нас. Той допълни, че платформата е само за български производители, но търговците могат да бъдат и чужди. Вече има няколко сделки с чужди търговци на български плодове и зеленчуци. През последните години румънският пазар се оформи като най-близък за българските плодове и зеленчуци и ние много силно се надяваме през новия сезон да се активира още повече. Сайтът се посещава не само от България, близо 760 са посетителите от САЩ, 102 от Русия, 130 от Германия и 141 от Китай, отчете Мариана Милтенова, секретар на съюза.

България отделя 40 млн. евро за сектор "Плодове и зеленчуци", което е най-голямата подкрепа от пакета за директни плащания. За целия ЕС обвързаната подкрепа за сектора е 200 млн. евро. Това обяви на срещата министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тази година за първи път производителите ще получат и плащанията си за обвързаната подкрепа. Стартът на кампанията по директните плащания започва от 1 март т. г., информира Танева. Съгласно индикативния график на плщанията днес фонд "Земеделие" превежда 518 800 хил. лева на 51 290 земеделски производители. Ставката е по 16, 2 лв. на декар. Програмата не е структурирана така, че да разделя субсидията по директните плащания според вида култура, уточни още министърът.
Десислава Танева поздрави създателите на електронния пазар за свежи плодове и зеленчуци за постигнатите резултати през първите 6 месеца от работата им. Тя определи инициативата като "къса верига на доставки, които могат да гарантират по-високи доходи на земеделските стопани, с по-високо качество на продукцията и без прекупвачи".
Проблемът, който обаче трябва да се реши, за да се увеличат реално доходите на българските производители и да имат те по-голям успех както на вътрешния, така и на международния пазар е необходимоста от сдружаването им, подчерта министърът. "Създаването на още на брой браншови организации няма по никакъв начин да спомогне процеса", коментира тя. Тя отправи апел към производителите да се мотивират за създаване на групи помежду си. "Организации, които биха представили на пазара - един сорт, едно качество и количество, което да отговори на търсенето, което вече е по-голямо", обясни министърът. Подобно обединение на производителите в групи ще им осигури и по-голям достъп до субсидиите, категорична бе Танева. По думите й истинският резултат за възстановяване на обемите, които България е имала в производството на плодове и зеленчуци, е организацията и обединението на производителите, гарантиращи им по-добър пазарен дял срещу по-добри пазарни условия.
Статистиката сочи, че в момента около 9 000 земеделски производители се занимават с отглеждането на плодове и зеленчуци, включително и оранжерийно. От тях в групи са организирани едва 48 или 0,5 на сто и те изпълняват инвестиционните си програми. За организации на производители са признати общо 4, като една е в процес на признаване, включващи 44 на брой производители, каза още министър Танева. Те ще имат възможност за кандидатстват по Оперативните програми за подкрепа на техните инвестиционни програми, ще получат и европейско, и национално съфинансиране, подчерта министърът.
Тя каза, че през 2017 г. се планира отварянето на мерки по Програмата за Развитие на селските райони, чийто смисъл е именно да бъдат мотивирани земеделските стопани да се организират не в поредната браншова организация, а в такава на производители. В края на тази година трябва да сме готови с проекта на съответните нормативни актове, уточни Танева.

Източник:EconomyNews.bg,БНР, БТА

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1162