EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От Германия зависи дали МВФ ще помогне на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От Германия зависи дали МВФ ще помогне на Гърция

mail13:32 | 25.03.2010прегледи 581 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че ще работи активно с европейските си партньори, за до се постигне план за подпомагане на Гърция, който съчетава европейски двустранни помощи и намесата на Международния валутен фонд (МВФ), както и за затягане на клаузи в европейските договори, предадоха световните агенции.
"Ще се ангажирам активно за успеха на такова решение, което обединява средства от МВФ и двустранни помощи", заяви Меркел в изслушване пред германските депутати, цитирана от АФП.
Испанското председателство работи за постигането на "европейско решение" на гръцкия проблем, заяви днес часове преди началото на срещата на високо равнище на ЕС испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.
Постигнато е разбиране, че е необходимо на Гърция да й бъде оказана помощ, каза днес източник от Брюксел, пожелал анонимност.
Според него от позицията на Германия ще зависи само обемът на участие на МВФ в европейския пакет.
Гърция ще бъде принудена през следващите седмици да се обърне към Фонда за кредити, ако на започващата днес среща на високо равнище в Брюксел не бъде приета конкретна програма за извънредна помощ за Атина, съобщи днес аналитичният отдел на американската банка Goldman Sachs. По данни на отдела размерът на стабилизационния кредит на МВФ ще бъде 27 милиарда долара и ще бъде предоставен в продължение на 18 месеца.
Централна тема на започналия днес Европейски съвет е Новата икономическа стратегия 2020 на съюза.
Европейската комисия представя  пет основни цели на ЕС за 2020 година, чрез които процесът по излизане от кризата ще се управлява и които ще се превърнат в национални цели: увеличаване на трудовата заетост, повече научни изследвания и иновации, борба срещу климатичните промени и за чиста енергетика, по-добро образование и по-малко  бедност.


Европа 2020 предлага визия за социална пазарна икономика на Европа за ХХI -ви век и определя три подсилващи се взаимно приоритета:


    - интелигентен растеж: изграждане на икономика, основаваща се на знания и иновации;
    - устойчив растеж: насърчаване на по-екологична и по-конкурентоспособна икономика с по-ефективно използване на ресурсите;
    - приобщаващ растеж: стимулиране на икономика с високи равнища на заетост, която да доведе до социално и териториално сближаване.

 

ЕС трябва да реши къде би искал да бъде към 2020 година. За тази цел Комисията предлага следните водещи цели за ЕС:

 

    - заетост за 75 на сто от населението на възраст 20 - 64 години;
    - инвестиции в научноизследователска и развойна дейност (НРД) в размер на 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС;
    - постигане на целите 20/20/20 - за климата/енергията до 2020 година (включително намаляване на емисиите с допълнителни 30 на сто, ако условията са подходящи);
    - дял на преждевременно напусналите училище под 10 на сто; дял на младото поколение със завършено висше образование от най-малко 40 на сто;
    - намаление на броя на застрашените от бедност с 20 милиона души.

 

Тези цели са взаимно свързани и са от решаващо значение за нашия цялостен успех.
На равнище ЕС ще бъдат приети интегрирани насоки, обхващащи приоритетите и целите на ЕС, съобщава БТА. Всяка държава членка ще получи специфични препоръки. Предвиждат се евентуални предупреждения в случай на неадекватен отговор. Изготвянето на доклади за оценка в рамките на Европа 2020 и Пакта за стабилност и растеж ще се извършва едновременно, но инструментите ще останат отделни и
целостта на пакта ще бъде запазена.
Европейският съвет ще бъде изцяло ангажиран и ще представлява централен елемент на новата стратегия. Комисията ще  следи напредъка в изпълнението на целите, ще улеснява политическия обмен и ще разработва необходимите предложения за насочване на действията и стимулиране на водещите инициативи на ЕС.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161