EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

От БСК настояват за 460 лв. минимален осигурителен доход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От БСК настояват за 460 лв. минимален осигурителен доход

mail14:29 | 05.08.2009прегледи 2123 коментарикоментари 0


Българска стопанска камара (БСК) излезе с предложения по социално осигурителната система и отстраняване на деформации в бюджета, предаде информационна агенция Фокус. В открито писмо до министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и председателя на комисията по труда и социална политика, изпратено до медиите, се предлага „премахването на някои деформации при съставянето и разходването на държавния бюджет, в т.ч. на бюджетите на министерства и ведомства, свързани с изпълнението на задълженията на държавата като работодател и осигурител по трудови и служебни правоотношения”. Принципната позиция на БСК е всички работодатели, включително и държавата, да бъдат равнопоставени по отношение на задълженията си при определяне размера, обхвата и реда за внасяне на осигурителните вноски на своите служители.
От БСК предлагат държавата, както останалите работодатели, да внася за държавните служители, в т.ч. на кадровите военнослужещи от МО, служителите на МВР и служителите от правораздавателната система полагащите се осигурителни вноски. Тези разходи трябва да бъдат за сметка на бюджетите на съответните ведомства, вместо да се включват в общата субсидия за ДОО. Субсидията, която сега се предоставя от държавния бюджет на ДОО следва да се намали с размера на тези средства.
Другото предложение е държавните служители, кадровите военнослужещи от МО, служителите на МВР и служителите от правораздавателната система, да внасят ежемесечно, както всички останали осигурени лица, лични осигурителни вноски за сметка на получаваното от тях трудово възнаграждение.
От БСК предлагат още размера на осигурителните вноски на служителите на МО и МВР да се определя, като се отчита началото на пенсиониране, категорията и срока на получаване на пенсията.
Другите предложения на камарата включват: да се възприеме политика на плавно намаляване на размера на осигурителни вноски, като тя се обвърже с икономическия растеж и условията за балансиране на държавния бюджет и бюджета на ДОО; да се увеличи минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 260 на минимум 460 лв.; да се въведат минимални осигурителни прагове за различните категории и професии самоосигуряващи се лица; да се увеличи размерът на осигурителните вноски на земеделските стопани до размера на вноска за минимална работна заплата, а осигурителните вноски се прихващат от получаваната от тях субсидия и централизирано да се внасят в НАП; да се намали за две години временно осигурителната вноска за Универсалните пенсионни фондове от 5% на 2%.
За решаване на проблемите на работещите първа и втора категория труд, на които предстои да получават срочни професионални пенсии от професионалните пенсионни фондове от 01.01.2011г. се предлага: този срок да се отложи с най- малко 5 години; за тези, които ще продължат да работят и няма да се възползват от ранното пенсиониране, средствата от партидите да им са изплатят при тяхно желание, след получаване на пенсията за осигурителен стаж и възраст.
От БСК предлагат още да се преразгледа законовата и друга нормативна уредба за създаване на условия за ефективен и, особено – за превантивен контрол от Комисията за финансов надзор (КФН) при инвестиране на активите на пенсионните фондове; държавата да предложи на пенсионните фондове пакети от инвестиционни инструменти, с които да се осигури по-висока доходност при гарантиран от държавата риск; да се разширят контролните функции на НАП и/или ГИТ по контрола върху социалните плащания и придобитата собственост.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg