EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От БАН искат поне 109 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От БАН искат поне 109 млн. лв.

mail17:20 | 12.10.2011прегледи 456 коментарикоментари 0


Минимум 109 млн. лв. иска Българската академия на науките (БАН) като бюджет за догодина. Това заяви нейният председател акад. Никола Съботинов, цитиран от Агенция „Фокус".
Сегашният бюджет на БАН от 58 млн. лв. осигурява само 70% от необходимия фонд за работна заплата в академията. Средства не е имало за нищо друго.„Средствата, за да може да функционираме до този момент, са от оскъдните възможности, които получаваме по линия на наеми, на някои външни източници. Така че това са средствата, които ни поддържат. Но до края на годината ние не знаем как ще платим средствата, необходими за ток, вода, отопление, коментира Съботинов.
За да може да изпълнява проектите, по които работи, е нужно базовата организация на Академията да осигурява необходимите условия, а няма условия да го направи. Тоест оказва се, че работещите в БАН не могат да изпълняват и проектите, по които работят, поради липса на подходящи условия, стана ясно от думите на акад. Съботинов.
В същото време Съботинов обясни и, че академията работи по немалко проекти. За миналата година собствените приходи на БАН възлизат на 40 млн. лв. Бюджетната субсидия е близо 60 млн. лв. Но приходите не могат да бъдат използвани за Фонд "Работна заплата", или ако могат, то това би могло да стане в много малък размер.
Ако БАН получи 109 млн. лв. като бюджет за догодина, заплатата на един сеизмолог би станала 628 лв., а сега е паднала на 540 лв.
 


Тагове: БАН, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg