EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От 2012 български електромобили в Ловеч?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От 2012 български електромобили в Ловеч?

mail15:40 | 11.10.2011прегледи 1707 коментарикоментари 1


Според икономическия министър Трайков от пролетта на 2012 година в Ловеч ще се произвеждат първите серийни електромобили. Това той съобщи на конференцията „Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие". Заводът на "Литекс Моторс" ще има базата и технологията да проиведе първите серийни български електромоби, според министъра. Той каза още, че за да бъде подкрепена електромобилната индустрия и покупката на електромобили държавата обмисля различни стимулиращи мерки. Създадена е работна група, в която се обсъждат конкретни идеи –  намаляване на таксите при първоначална регистрация, предоставяне на еднократна премия при закупуване на електромобил, възстановяване на ДДС при покупка на електроавтомобил, иницииране на промени в закона за местните данъци и такси, като се въведе екокомпонент при определяне на годишната данъчна основа. Обмислят се и стимули за производителите, включително на тези за производство на апарати и съоръжения на зарядната инфраструктура, както и реализация на пилотни проекти за зарядна инфраструктура.
Вече има конкретен проект за изграждане на зареждаща инфраструктура в София, Пловдив и Варна, който би могъл да се финансира от Международен фонд Козлодуй, каза още министър Трайков. Предвижда се и адаптиране на схеми по Оперативна програма "Конкурентоспособност", с чието финансиране да бъде насърчено производството в сектора.
Изпълнителният директор на българската компания „R energy” Никола Газдов съобщи, че фирмата е предложила на Столична община да дари шест зарядни станции за електромобили на обща стойност 100 хил. лв. Фирмата ще поеме разноските по поддръжката им, като ще зарежда безплатно през следващите две години всички електромобили. „R energy” засега не може да монтира зарядни станции, тъй като са необходими разрешителни. Станциите се третират от наредбите като малки сгради, издигнати на общинска или държавна земя. Очаква се обаче в близко бъдеще да има подписан договор за дарение с общината. Месец и половина след уреждане на юридическите формалности фирмата може да монтира зарядните станции на посочените от общината терени, коментира Газдов.

По време на конференцията стана ясно, че фирма в Перник възнамерява да пусне в експлоатация в близките месеци шест таксита, работещи на електричество, като една част от тях може да са бусове. Пилотният проект цели да покаже какво е търсенето на този вид превоз и какви ще бъдат разходите за него.


 
Коментари
 
petkov - 12-12-2011 г. 12:47:31

Две години и повече чакаме да ни изградят ел табло на границата на обект в кв.Дружба при построен и завършен обект със строително разрешение,изобщо не вярвам това да стане при тази за колонките-/ при тази българска администрация/- от там трябва да започнеш БАТ БОЙКО!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg