EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От 1 ноември намалява такса сетълмент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От 1 ноември намалява такса сетълмент

mail07:10 | 21.10.2018прегледи 745 коментарикоментари 0


София, Антоан Николов, БТА
От 1-ви ноември такса сетълмент на пазарен сегмент "Централизиран пазар за двустранни договори" се намалява с над 66 процента. Това каза изпълнителният директор на "Българска независима енергийна борса" ЕАД /БНЕБ/, дъщерна компания на "Българска фондова борса" АД /БФБ/, Константин Константинов.
Той посочи, че промяната има за цел стимулиране на търговията на този пазарен сегмент чрез намаляване на разходите за участие, без това да застрашава финансовата стабилност на пазарния оператор. Според него ликвидността на пазарен сегмент "Ден напред", който се счита за най-представителен и референтен, надвишава 25 процента от търгуваната електрическа енергия на свободен пазар и е между 10 и 15 процента от общата консумация на страната. Константинов добавя, че доста пазарни участници са разпознали сегмент "В рамките на деня" като добър пазарен инструмент и техният брой непрекъснато нараства. Към момента общите изтъргувани количества надхвърлят 90 000 MWh.

Г-н Константинов, в последния месец станахме свидетели на резки скокове на цените на едро на електрическата енергия на свободния пазар. Повишението засяга само сегмента на търговия "Ден напред", като в определени дни се регистрира повишение от над 170 процента спрямо предходния ден. Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ обяви, че ще провери причините за това, от Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ също обявихте, че започвате собствено разследване. Има ли вече резултати от вашето разследване?

Константин Константинов: Като за начало, позволете ми да благодаря за проявения интерес към дейността на Борсовия оператор. Конкретно на Вашия въпрос - да, имаме. Бих искал да информирам, че твърденията и съмненията за опит за манипулация са неоснователни. Принципно, сегментът за борсова търговия "Ден Напред" е организиран така, че всеки участник да купува или продава електрическа енергия на цена за всеки час, която той сам доброволно декларира предварително. Ето защо, ние, от борсовия оператор, апелираме борсовите участници да бъдат изключително внимателни при изработването на офертите си, защото веднъж входирани в системата, те стават обвързващи за тях.
С други думи, всеки борсов участник, който е закупил определено количество енергия за определен час на определена цена, предварително, доброволно и обвързващо е декларирал, че той желае да закупи енергията на въпросната цена. Аналогичен е примерът с участник, продал определено количество енергия за определен час на определена цена - той предварително, доброволно и обвързващо е декларирал, че желае да продаде енергията на въпросната цена. Не е редно да се коментират в публичното пространство недоказани твърдения за манипулации, ниски или високи цени, при положение, че самите участници предварително заявяват волята си да търгуват на тези цени. Разпространяването на подобни неоснователни твърдения също се счита за опит за пазарна манипулация и всяване на изкуствена паника сред останалите пазарни участници. Ето защо, наред с останалите случаи на рязка промяна на пазарното поведение на някои участници, БНЕБ ЕАД ще докладва и тези действия по официален път на Агенцията за Сътрудничество на Енергийните Регулатори (Agency for Cooperation of Energy Regulators - ACER).

Само на планирания годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ли се дължи проблемът?

Това не е проблем. Това е нормално търговско поведение в определена пазарна ситуация. Безспорно, планираният годишен ремонт в атомната електроцентрала дава своето отражение върху обстановката на пазара. Но, наред с това, влияние оказват и съседните и европейските пазари, текущите възможности за производство, както и прогнозите за консумацията. Доказателство за това е и фактът, че принципно почасовите цени на сегмент "Ден напред" за пазарна зона България са съизмерими с тези от съседните и европейските пазарни зони.

Преди около седмица цената на електрическата енергия на борсата за момент достигна до близо 6 000 лева. Впоследствие се оказа, че това се дължи на техническа грешка. Появиха се съмнения за манипулации на пазара. Как бихте коментирали ситуацията от този ден?

Факт е, че на интернет страницата на БНЕБ ЕАД, за известен период от време, бяха публикувани въпросните цени. Това се случи след 995 броя проведени успешни и безпроблемни ежедневни тръжни сесии. След направения анализ веднага след това, установихме, че причината за нереалистичните цени и обеми в определени часове е техническа грешка в офертата на един от участниците, довела до стократно завишаване на количествата за покупка при ценово-независима оферта. Това би изложило на риск както финансовата сигурност на Борсовия оператор, така и възможността за разпределение на търгуваните обеми в пазарната зона на Република България.
Въпросната оферта беше анулирана и заедно с колегите ни от Nord Pool (доставчик на електронната платформа за търговия) беше предприето преизчисляване на клиринговите цени и количества. Предвид стократното завишение на параметрите, вследствие на техническа грешка, потенциалният финансов риск за борсовия оператор, изолираният режим на работа на борсовия пазар в България, ограничената функционалност на пазара "В рамките на деня", вярвам, че решението, което беше приложено на десети октомври беше правилно, въпреки получилото се забавяне в публикуването на резултатите.
Бих искал да благодаря на всички наши участници, КЕВР, ЕСО ЕАД и всички институции за подкрепата и търпението през онзи следобед. По този повод, уверявам борсовите участници и всички заинтересовани страни, че от БНЕБ ЕАД, съвместно с Nord Pool, са предприети стъпки за актуализация на съществуващите процедури и правила, което ще гарантира автоматично сигурността на всички пазарни субекти. Борсовите участници няма да имат възможност да валидират оферти, надвишаващи определените нива за обезпечения, което ще направи ситуации като въпросната, абсолютно невъзможни от тук нататък.

От няколко месеца започна търговията на сегмента "Пазар в рамките на деня". Как се развива той и има ли достатъчно интерес на участниците към този сегмент?

Борсовият сегмент "Пазар в рамките на деня" стартира на 12 април тази година. Въпреки че започнахме с ограничени възможности, както споменах по-горе, количествата, които се търгуват са впечатляващи и доста надвишават първоначалните ни прогнози. Доста пазарни участници разпознаха сегмент "В рамките на деня" като добър пазарен инструмент и техният брой непрекъснато нараства. Към момента общите изтъргувани количества надхвърлят 90 000 MWh, регистрираните пазарни участници са над 40. Надявам се скоро, съвместно с колегите от ЕСО ЕАД, да бъдат въведени възможностите за регистрация на графиците за доставка в рамките на деня, както и за разпределяне на трансграничните права за пренос, т.нар. капацитети, в рамките на деня. Тези мерки биха оживили още повече този пазарен сегмент.

Според Вас има ли достатъчно ликвидност в момента на борсата? Интересът от страна на бизнеса засилва ли се?

Ликвидността на пазарен сегмент "Ден напред", който се счита за най-представителен и референтен, надвишава 25 процента от търгуваната електрическа енергия на свободен пазар и е между 10 и 15 процента от общата консумация на страната. Мисля, че това са добри числа за тези показатели. Що се отнася за бизнеса, всеки борсов участник е бизнес - както директните потребители, така и търговците, и производителите. Ние се стараем да дефинираме борсовите играчи като продавачи и купувачи. Принципно, продавачите винаги твърдят, че цените са ниски, докато купувачите винаги ги определят като високи. Истината е, че гарантираме пазарния принцип, на който се калкулират цените, така че тези понятия "висока цена" и "ниска цена" да заменим с "пазарна цена". Ако под понятието "бизнеса" имате предвид борсови участници - крайни консуматори, да, потвърждавам, че непрекъснато регистрираме нови такива и то на всички пазарни сегменти - на сегмент "Ден напред", на сегмент "В рамките на деня", както и на платформата за дългосрочни двустранни договори.

Какво предстои да се случи в БНЕБ? Кога ще стане факт така очакваното обединение на регионалните пазари?

След стартирането на последния борсов сегмент "Пазар в рамките на деня", сме съсредоточили усилията си именно в оптимизиране на процесите и проектите по пазарни обединения.
Предвид актуализацията на Правилата за работа на борсовия сегмент за двустранни дългосрочни договори, актуализациите на Закона за енергетиката от 01.01.2018 г. и 01.07.2018 г. и направените в тази връзка анализи и разчети, и одобрената от едноличния собственик на капитала бизнес програма, предприемаме действие по драстично намаляване на такса сетълмент на въпросния сегмент. Считано от 1-ви ноември такса сетълмент на пазарен сегмент "Централизиран пазар за двустранни договори" се намалява с над 66 процента. Промяната има за цел стимулиране на търговията на този пазарен сегмент чрез намаляване на разходите за участие, без това да застрашава финансовата стабилност на пазарния оператор.
Относно пазарните обединения, мога да информирам, че сме в процес по преговори с всички съседни пазарни зони - Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Най-напреднали сме в проектите по пазарно обединение на сегмент "Ден напред" с пазарна зона Македония и пазарно обединение на сегмент "В рамките на деня" с пазарна зона Румъния. Подготвяме стартирането и на много интересен проект по обединение на сегмент "Ден напред" на три пазарни зони - тези на България, Румъния и Хърватска. Разбира се, разчитам на подкрепа на Регулатора, ЕСО ЕАД, Министерството на енергетиката (МЕ) и Народното събрание, предвид промените, които е необходимо да бъдат направени в българското законодателство.

По последни данни едва около 1 000 битови потребители са се включили на свободния пазар. Според Вас каква е причината за ниската им активност все още?

Нека имаме предвид, че пазарът на електрическа енергия е специфична материя. Това е пазар предимно на едро. Не мисля, че е реалистично и логично да очакваме голям брой битови потребители да станат директни участници на свободния пазар. По-скоро очаквам компаниите с лиценз за координатори на балансиращи групи да предложат подходящи продукти, да агрегират множество клиенти и чрез борсовите платформи да управляват покупката за тях.

В тази връзка плановете на Министерството на енергетиката пазарът да се либерализира напълно до 5 години изглеждат малко фантастично. Според Вас кога реално може да се очаква пълна либерализация на енергийния пазар?

Не бих казал фантастично. Напротив, знаете, че либерализацията е въпрос на политическа воля, каквато е налична. За успешното приключване на този процес е необходим анализ относно влиянието на бъдещите мерки върху всички пазарни дадености към момента. Например, известно е, че съществуват договори с период на валидност няколко години напред във времето. Предполагам, че това е причината, поради която колегите от парламента и МЕ правилно настояват всички предприети действия в посока въвеждане на нов пазарен модел, да стават обмислено и постепенно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146