EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Остава последният сегмент на Дунав мост 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Остава последният сегмент на Дунав мост 2

mail14:03 | 11.10.2012прегледи 818 коментарикоментари 0


Последният сегмент на Дунав мост 2 ще бъде положен до края на седмицата в зависимост от организацията на работата на изпълнителя. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Целта на министерството е той изцяло да бъде завършен до края на 2012 година.
Московски коментира още, че финализирането на дейностите по съоръжението зависи и от метеорологичните условия, тъй като довършителните работи изискват определени температури - поне плюс 5 градуса.  Кога ще започне движението по моста на коли и товари? Московски отбеляза, че това зависи от създадена смесената компания, която ще оперира моста.
Още три министерства в Румъния трябва да съгласуват проекта за Дунав мост 2 и се очаква това да стане през ноември. Разписано е и какви ще бъдат функциите на съвместното дружество.  Според меморандума от 2000 година между двете страни пътните такси се събират на румънската граница.
Румънският транспортен министър Овидиу Силаги от своя страна отбеляза, че се обсъжда вариант смесеното дружество да бъде на основата на публично-частно партньорство, като подробностите ще бъдат уредени през следващия месец, така че бюрократични процедури да не затрудняват експлоатацията на съоръжението.
„Има европейски градове по Дунав, в които има по пет – шест моста над реката, а в българо-румънския участък дълги години имаме само един. Съвсем скоро ще имаме втори мост и се надявам, че максимално бързо ще успеем да изчистим всички технически въпроси за неговото управление с румънските ни партньори”, каза още Ивайло Московски. По думите му българската страна вече е готова с екипа, който да води преговорите за управлението на съоръжението и съвместната работа ще може да стартира, след като румънската страна приключи със съгласувателните си процедури.

Министрите Московски, Лиляна Павлова и Овидиу Силаги подписаха Меморандум за създаване на Смесен българско-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българско-румънски участък на река Дунав.
2014-2020 г. е програмният период, в който би могло да се заложи финансиране за другите два моста между Силистра и Кълъраш и между Оряхово и Бекет, както и да се разшири съществуващият мост при Русе.

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg