EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Основните теми в българската преса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Основните теми в българската преса

mail08:30 | 26.03.2014прегледи 965 коментарикоментари 0


Второ енерго дава България на съд, съобщава Труд. След EVN и доставчикът на ток в Североизточна България - „Енерго про“ е задействал процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. Обвинението на „Енерго про“ е подобно на това на EVN - България умишлено причинява загуби на дружеството чрез водената от нея регулаторна политика за цените на електроенергията.

„Безпрецедентна“ коалиция от работодателски, синдикални, професионални и потребителски организации готви отворено писмо срещу държавната политика в енергетиката, пише Капитал Daily. В писмото ще бъде поискано държавата да спре натиска върху енергийните компании и да създаде т.нар енергиен борд с консултативни функции и подкрепа от международните финансови институции. Третото искане ще бъде цените на тока да отразяват действителните разходи за производството и доставката му.

Русия е готова да инвестира над 3 милиарда евро в развитието на базовата транспортна инфраструктура по Черно море и река Дунав, за които ЕС не ни отпуска почти никакви средства, съобщава Стандарт. Под тази информация от Българо-руската търговско-промишлена палата вестникът помества изявлението на премиера Орешарски, че България няма да налага вето на евентуални икономически санкции срещу Русия заради Крим.

Делата за собствеността върху джамиите и другите вакъфски имоти спират. Причината е висящ спор между хората на Недим Генджев и Главното мюфтийство, твърди Преса. Генджев оспорва пред Софийския апелативен съд, че мюфтийството е наследник на бившите мюсюлмански имоти.

Информацията за убийството на бизнесмена Борислав Манджуков е на първите страници на повечето издания. Показен разстрел в столицата - два куршума за бизнесмен с 48 висящи дела, отбелязва Монитор. Според 24 часа основната версия за убийството са неуредени финансови отношения. Манджуков дължал пари и в същото време бил кредитор на доста хора.

Проектът за нов курорт в местността Карадере край Бяла няма да получи одобрение, тъй като засяга две защитени територии по НАТУРА 2000. Това уверение помества в челната си статия вестник Дума, цитирайки министъра на околната среда Искра Михайлова. Михайлова допусна, че проектът ще бъде подкрепен, ако бъде смален, уточнява Сега. Екоминистерството е дало положително становище за проекта, когато „Мадара Юръп“ получи клас А за приоритетен инвеститор, отбелязва вестникът.

Скандалът с назначенията в новата ЦИК е на път да вбие нов клин в отношенията между управляващите от БСП и ДПС, смята Труд. Социалистите са отказали на партньорите си да променят Изборния кодекс и да увеличат броя на членовете на комисията, пояснява вестникът. Депутатите от левицата ще чакат лидера си Сергей Станишев, който се завърна от Йордания, за да изяснят позицията си, съобщава Стандарт.

И законът за Сметната палата стана повод за търкане между БСП и ДПС, пише Сега. Според вестника дублирането на функциите в одитния орган ще доведе до размиване на отговорност./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101