EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Основни продавачи на БФБ тези дни - клиенти на две големи банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Основни продавачи на БФБ тези дни - клиенти на две големи банки

mail17:43 | 18.12.2009прегледи 547 коментарикоментари 0


 Последната сесия на БФБ ще се запомни с факта, че след 10 поредни спада, SOFIX най-после приключи деня на положителна територия. Това обаче не можа да компенсира понижението от началото на седмицата и за периода най-стария индекс у нас успя да заличи над 4% от стойността си.

През последните дни имаше засилено предлагане на акции на някои от компаниите, включени в SOFIX – Софарма, ПИБ, ЦКБ, ИХ България и някои от останалите. Според участници на пазара, основни продавачи са клиенти на две от големите банки у нас, преобладаваща част от които са чужденци. Много е вероятно, заради ликвидни проблеми, свързани с понижението на кредитния рейтинг на Гърция, именно инвеститори от южната ни съседка да са основните действащи лица на БФБ през последните дни.

Петъчната търговия започна по добре познатия ни сценарии от предишните две седмици – спад на цените на акциите на фона на ниски обеми на търговия. За разлика от преди, този път привлечени от достигнатите ниски нива, на пазара се появиха някои от големите институционални инвеститора у нас. В резултат на това изтъргувания обем само на пазара на акции надхвърли 10 млн. лева, като след първоначалния спад от близо 1,5%, SOFIX успя да приключи деня на положителна територия.

Сред най-активно търгуваните книжа бяха тези на ЦКБ, ПИБ, ИХ България, Софарма, Еврохолд. Акциите на по-голяма част от ликвидните  компании на БФБ регистрираха повишения, като на обратния полюс днес останаха дяловете на Монбат, Софарма, Каолин, Албена, ФеърПлей пропътрис.

 

Съдържанието на коментара има информационен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на финансови инструменти. За изготвянето на коментара е използвана публична информация, както и други източници, считани за надеждни, като Българска Фондова Борса - София и официалния й бюлетин и съобщения в медиите, публикувани от емитентите на финансови инструменти, разглеждани в коментара. При изготвянето на коментара са взети всички необходими мерки, които да гарантират, че посочените факти са достоверни, а изложената информация – обективна.

 

Източник:Infostock.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044