EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Осигурителният стаж поскъпва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Осигурителният стаж поскъпва

mail14:41 | 09.12.2010прегледи 676 коментарикоментари 0


Закупуването на година стаж ще поскъпне. Това решиха депутатите по време на второто четене на Кодекса за социално осигуряване, предаде Стандарт Нюз. Родените преди 1960 г. ще плащат по близо 90 лв. отгоре за всяка година, а родените след това ще трябва да дават по 300 лв.
Причината за скока е заложеното в кодекса увеличение на осигурителната вноска с 0,8%.
Според записаното в кодекса, кандидат-пенсионерите вече няма да имат право да плащат разсрочено осигурителни вноски, когато искат да закупят недостигащи години трудов стаж. Досега те правеха това чрез вноски от пенсиите си, а занапред ще плащат накуп недостигащото време и едва тогава ще бъдат пенсионирани. Те имат право да закупуват до пет години. Вноските се изчисляват върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.
С документа се дава право на хората да закупуват до 5 години стаж за периода на висшето образование, ако те внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход. След като тези вноски бъдат внесени, ако на висшистите и полувисшистите не има достига стаж до пет години и при достигната пенсионна възраст, те имат право да внесат вноските за съответния период, който не им достига като стаж. Решението предизвика неодобрение в редиците на опозицията. Наказвате елита на нацията, обърна се към управляващите Хасан Адемов от ДПС.
Сега се предлага вноските да се плащат накуп, и най-наказани са висшистите, които еднократно трябва да дадат между 4000 и 5000 лева.Това означава, че хората с висше образование, които не могат да дадат тези пари и не им стига стаж, няма да могат да се пенсионират по условията на този закон, допълни Адемов и настоя за възможност за разсрочване на вноските при "купуването" на стаж .
Емануела Спасова /ГЕРБ/ посочи, че България е изключение от европейската практика, тъй като у нас се дава възможност да се закупуват до 5 години стаж за пенсия. По думите на колегата й от ГЕРБ Стефан Господинов, НОИ и ДОО не са кредитни институции, което не позволява разсрочване на вноските във времето.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg