EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орешарски: 6 млрд.лв. похарчени безцелно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орешарски: 6 млрд.лв. похарчени безцелно

mail15:00 | 28.04.2012прегледи 1977 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Ако бяха съхранени фискалните резерви, днес можеше с тях да платим стария дълг и така да намалим съвкупната задлъжнялост на страната, казва ексфинансовият министър в интервю за EconomyNews.bg. Пламен Орешарски е министър на финансите на България за периода 17 август 2005 – 27 юли 2009. Той е и единственият непартиен министър в кабинета на „Тройната коалиция”,като за периода си на управление е награден като финансов министър на развиващите се икономики в Европа през 2007г., а през 2008г. е номиниран от Световната банка сред топ 10 на реформаторите в глобален мащаб.

- Г-н Орешарски, какви грешки допусна Министерството на финансите (МФ) в последните 3 години?
- От началото на своя мандат фискалните власти допуснаха срив в приходите и слаб контрол върху разходите. В резултат инкасираха сериозни бюджетни дефицити. Тяхното финансиране намали резервите и увеличи вътрешния дълг. Общо бяха похарчени напълно безцелно над 6 млрд.лв. – с около 4 млрд.лв. намаля фискалният резерв, с нови 2,1 млрд.лв. се увеличи вътрешният дълг. Ето затова днес правителството гледа апетитно към Сребърния фонд – последният остатък от фискалните резерви, който може да се харчи. Друг е въпросът, дали това трябва да се прави...
- Как Сребърният фонд може да се управлява по-ефективно?
- Винаги ми е било интересно защо толкова лесно се подвеждате по пропагандните тези на това правителство. Какво му е на управлението на Сребърния фонд сега? Като част от фискалния и валутния резерв на страната, той се управлява точно толкова ефективно, колкото и останалите фискални и валутни резерви на страната. За отминалия период кой от частните пенсионни фондове реализира по- висока доходност? Всички са на минус по отношение на главниците, т.е. доходите им са отрицателни. При Сребърния фонд ситуацията щеше да бъде същата, ако през 2008 година се бях подал на тогавашните призиви за по-активното му управление.* Сегашните намерения на властите да инвестират ресурсите на Сребърния фонд в държавни ценни книжа е начин парите от този фонд да бъдат похарчени. А вие ме питате за ефективност на управлението му...
- Възможно ли е парите от Фонда да бъдат оптимизирани, ако Министерството на финансите предостави на БНБ дългосрочно управление на портфейла?
- Възможно е и дори е целесъобразно, но това е въпрос на координация между БНБ и Министерството на финансите. БНБ управлява съвместно валутните и фискални резерви и превежда на МФ в полза на бюджета преобладаваща част от доходите от своя инвестиционен портфейл. При управлението на резервите Банката не прави разграничение кои активи са нейни и кои са на Министерството на финансите.

- В крайна сметка Министерството на финансите обяви, че ще потърси външно финансиране, като емитира нов дълг...
- Емитирането на нов дълг в замяна на такъв, който излиза в падеж е най-често практикуваната техника за управление на правителствени дългове. Това се обозначава като превъртане (Roll-over) на дълга. Ако бяха съхранени фискалните резерви, днес можеше с тях да платим стария дълг и така да намалим съвкупната задлъжнялост на страната. В отсъствие на подобна възможност, превъртането на дълга е най-естествената операция, която владеят дори начинаещи финансисти.
- Ще успее ли Министерството на финансите да запълни дупките в бюджета с такава политика?
- Заемането на дълг не запълва дупки в бюджета, защото то не е приход, а задлъжняване. Ако вашите разходи надвишават доходите ви и вие постоянно вземате кредити от банки и/или приятели, това добре ли е? Безпроблемно ли е подобно запълване на дупката в персоналния ви бюджет? Ако отговорите са ви негативни, можете в пълна степен да ги отнесете и към действията на МФ от последните няколко години.
* Тогава Мартин Димитров от СДС разкритикува политиката на Пламен Орешарски, че при по-добра капитализация доходността на фонда може да се използва още от 2009 година, а не от след 2018 година, както е по закон.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg