EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орбан спечели убедително изборите в Унгария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орбан спечели убедително изборите в Унгария

mail07:32 | 07.04.2014прегледи 863 коментарикоментари 0


Управляващата в Унгария дясноцентристка паритя ФИДЕС на премиера Виктор Орбан запази конституционното си мнозинство в парламента след вчерашните избори.

Според данни на унгарската ЦИК при преброяване на 60% от бюлетините ФИДЕС получава 134 от общо 199 места в Държавното събрание и така ще има над две трети от депутатските мандати, предаде ИТАР-ТАСС.

Ляво-либералният блок начело с Унгарската социалистическа партия на Атила Мещерхази ще разполага в новия парламент с 39 места (20% от гласовете), дясно-Радикалната и националистическа партия "За бъдещето на Унгария" ("Йобик") ще има 26 депутати.

Унгарският парламент вече се сформира по смесена избирателна система – 106 депутати се избират по мажоритарната, а 93 по пропорционалната система. ФИДЕС удържа съкрушителна победа в провинцията, където нейните кандидати водят в 96 избирателни райони и отстъпиха само 10 мандата на левите либерали. ФИДЕС обаче губи в Будапеща, където печели само в 8 района.

При партийните списъци ФИДЕС е събрала подкрепата на 45,7% от гласувалите, лявоцентристите 24,45%, а "Йобик" 21,4 на сто. "Зелените" имат 4,81% и остават извън парламента, след като не са преодоляли 5-процентния избирателен праг.

Избирателната активност е 60,48 на сто – най-ниска от 1998 година. Досегашното управление на ФИДЕС и Виктор Орбан бяха белязани с противоречиви промени, предизвикващи тревога дори на ЕС и САЩ. Тези промени бяха предприети с лекота именно заради конституционното мнозинство на ФИДЕС. Новата конституция, влязла в сила през 2012 г., бе критикувана от Еврокомосията, че подкопава демокрацията, премахвайки жизненоважния контрол върху правителството. Тя му развърза ръцете да се намесва необосновано в различни сфери на обществения живот, включително и в медийното пространство.

Противоречива е и икономическата политика на Орбан. Като една от държавите, които бяха най-силно засегнати от световната финансова криза, Унгария успя да се възстанови без помощта на МВФ и ЕС. За целта Орбан национализира частните пенсионни фондове и наложи специални данъци върху банковия сектор, енергетиката, търговията на дребно и телекомуникациите. Намали данъците на комуналните компании, които нерядко са собственост на чужди банки. В типичната си националистическа реторика той предприема тези мерки, за да защити унгарците от "атаки" от чужбина. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че икономиката на Унгария страда от ограничените инвестиции и твърде голямата намеса на правителството. /БГНЕС

 


Тагове: Орбан, избори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150