EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орбан: Измамата с украйнското зърно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орбан: Измамата с украйнското зърно

mail14:13 | 18.09.2023прегледи 577 коментарикоментари 0


Орбан нарича глобална измама сделката за украинското зърно и обяснява защо: "Ние внесохме украинското зърно, когато ни убедиха от Брюксел да го пуснем по суша – Полша, Унгария, Словакия, България, Румъния, тези, които се явяваме съседи на Украйна. А за украинското зърно, което минаваше по море ни бе казано, че ще отиде в Африка, иначе там ще настане глад.

Резултатът е, че ни излъгаха. Получава се, че изнасяме зърно от Украйна, но то не стига до Африка,  А борсите тук, в Европа, имайки по-евтино от унгарското, румънското, полското зърно, не купуват нашето, а по- евтиното украинско.

Бедните африкански деца не получиха от тази сделка нито един хляб. Така че, тук е налице мошеничество. Затова се борихме в Брюксел, украинското зърно да не остава тук при нас- страните от Централна Европа.

На нас ни се налага да водим ежедневни битки в Брюксел, защото Брюксел просто не стои на страната на държавите-членки и народите на Европа, а представлява съвсем други интереси. А в интереса с украинското зърно - няма европейски, няма румънски, полски, унгарски, словашки интереси, а има американски интерес.

Министърът на външните работи Петер Сиярто обяви във Фейсбук в петък, че Унгария ще позволи транзит на украинското зърно, за да бъде доставено в Африка, но няма да позволи внос в Унгария. Министърът подчерта, че правителството няма да позволи унгарските фермери „да бъдат съсипани“.

Сиярто визира едностранното решение на Унгария, Полша, Словакия и Румъния да запазят забраната за внос на украинско зърно, предназначено за техните пазари. България единствена от групата на четирите държави вдигна забраната за вноса на зърно от Украйна.

Сиярто обвини ЕС и Украйна, че подвеждат европейската общественост по украинския въпрос за износа на зърно. Той твърди, че докато европейските страни са отворили транзитни маршрути, за да гарантират, че украинското зърно ще достигне морските пристанища за транспортиране до Африка, в крайна сметка европейските страни също са били „наводнени“ с украинско зърно.

„Няма да позволим унгарските фермери да бъдат съсипани“, заяви министърът и добави, че „измамната пропаганда в Брюксел и Киев няма да ни спре“.

Премиерът Виктор Орбан също потвърди тази позиция в редовното си петъчно интервю по общественото радио Kossuth.

Унгария ще разшири забраната за внос на украинско зърно в рамките на собствената си компетентност заедно с Румъния, Полша и Словакия, ако Брюксел не предприеме подходящи действия, каза премиерът Виктор Орбан.

„Ако не го удължат до полунощ, тогава… ние ще удължим забраната за внос… което ще означава сериозна битка в Брюксел“, каза той. Унгарският премиер също така добави, че институциите на ЕС „не желаят да застанат на страната на страните-членки и европейския народ“, и вместо това следват интересите на САЩ, когато става въпрос за зърното.

Премиерът настоя, че „украинското зърно всъщност не е украинско, а търговски продукт от земи, които САЩ вероятно притежават от дълго време“.

източници: Glasove.bg, obektivno.bg

на снимка: Орбан и Борисов, последният защити интересите на Брюксел и беше основен вдъхновител на капитулантското решение на България да вдигне забраната за внос за украйнско зърно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg