EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Оранжевата армия на Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оранжевата армия на Виена

mail06:50 | 30.08.2015прегледи 2121 коментарикоментари 0


“Оранжевата армия” е въоръжена с метли и лопати и е в акция всеки ден по виенските улици. Така наричат общинската служба по чистотата (отдел 48) заради цвета на униформите. Веднъж годишно в късното лято се организира Празник на боклука, който представлява ден на отворените врати. Тази година на 28 август 2015 г. гражданите имат възможност да надникнат зад кулисите на атрактивната сграда на улица Einsiedlergasse с изцяло озеленена фасада и да се запознаят с разнообразните функиции на отдела, свързани с чистотата, сметосъбирането, снегопочистването и поддръжката на внушителен автопарк от специализирани машини. Между другото службата поддържа център за автоматично управление, два битпазара, бюро за загубени вещи, видеосалон в стар боклукчийски камион и дори собствен музикален бенд. В програмата за деня са предвидени разнообразни турове, информация за чистотата и отпадъците, забавления за деца, продажба на фен артикули и за първи път изява пред публика на ведомствения “48er-Tandler-Band“.

Битпазарите
Битпазарите на виенската служба по чистотата са два – единият функционира от 1989 г. в Донаущад, а вторият бе открит на 19 август тази година в обширно хале от 900 кв.м в Пети район. Богатият асортимент обхваща истински находки – винтидж мебели, електроуреди, посуда и домакински прибори, облекло, аксесоари, картини, играчки, книги, спортни пособия, музикални инструменти. Стоката идва от предадени в специални контейнери “48er-Tandler-Box“ на сметищата предмети в перфектно състояние, както и от непотърсени загубени вещи. Много от вещите се преработват в работилниците на отдела и се превръщат в уникални дизайнерски обекти. Така старите палети оживяват като разделителни регали, гардероби, маси на колелца, а непотребните книги стават табуретки.
Както казват организаторите “Битпазарите на отдел 48 са добри за екологията, пък са добри и за портмонето.” Ограничаването на отпадъците за преработка означава спестяване на енергия и ресурси. Само новият битпазар годишно ще предотвратява изхвърлянето на 300 тона отпадъци. Приходите от продажбите отиват за благотворителни цели, като например домове за бездомници или бежанци, кризисни центрове за деца и юноши, приюти за животни.

Музикалният бенд
Групата от петима служители на чистотата се създава спонтанно, на доброволни начала през лятото на 2014 г. с идеята да помогне за рекламирането на новия битпазар. Бързо е композирана първата авторска песен с текст на автентичен виенски диалект, която e в свободен превод е наречена “Търговците на стари вещи от 48-и”. Видеото към програмното парче също е продуцирано с доброволен труд и подкрепата на видни общественици (вижте видеото тук https://www.wien.gv.at/video/709/Der-48er-Tandler-von-Wien). Както се оказва, дори тук има оптимално използване на ресурсите – (почти) всичко е самоделно...
 


Тагове: Виена, чистота
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg