EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Определи си сам заплатата!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Определи си сам заплатата!

mail09:00 | 31.10.2011прегледи 852 коментарикоментари 0


„Каква заплата смятате, че заслужавате”? С този въпрос германската консултантска фирма Vollmer & Scheffczyk (V&S) се обръща към служителите си. От началото на тази година компанията със седалище в Хановер и Щутгарт изпробва революционната практика да остави избора на заплата на своите служители, разказва Financial Times Deutschland/Human Capital. Засега експериментът се оказва успешен.
Мотивът на V&S
Преди да приложат иновативното решение, мениджърите на V&S насърчавали служителите си с бонуси към твърдата заплата. Те обаче установили, че в определен момент работниците се фокусират повече върху постигането на бонуса и по-малко върху доброто обслужване на клиентите.Тогава ръководителите на компанията решили да изпробват нещо ново. Оставили служителите сами да определят заплатите си. Условието било всеки да сподели гласно каква заплата иска, както и да се мотивира защо заслужава такова възнаграждение.
Предимства
Според ръководителите на V&S предимствата на този модел са, че служителите са станали по-активни и по-ангажирани по отношение на развитието на компанията. „Възможността да участват във вземането на толкова важни решения за фирмата ги кара да се чувстват по-скоро като съсобственици”, обяснява Андреас Симон, изпълнителен директор на фирмата. „Освен това този модел насърчава прозрачността и самооценката”, допълва той.
Колегите с право на вето
За да избегне плащането на абсурдни суми, компанията е измислила интересен начин за регулация – колегите да имат право на вето, ако исканата от съседа по бюро заплата им се стори твърде висока. „Това е добър коректив”, смятат от V&S. В случай на спор, служителят, чиято заплата се оспорва, трябва да убеди колегата си, че заслужава това възнаграждение. Ако разногласията продължат, се намесва ръководството и заплатите и на двамата работници се определят по стандартния начин.
Недостатъци
Консултантката Ута фон Бойен, цитирана от Financial Times Deutschland, определя този модел по-скоро като вид експеримент. Той може да функционира само в малки фирми с хомогенен екип и сравнително еднакви задачи. Тъй като работата на някои специалисти трудно може да бъде оценена, този модел може да създаде напрежение сред служителите, предупреждава фон Бойен. Тя посочва и друг подводен камък. Когато хората изведнъж получат власт сами да решават относно толкова важен параметър като заплатата, някои от тях може да изпаднат в шок и да не знаят как да реагират.
Краен резултат
Подобни трудности досега не са отчетени при V&S. От компанията признават, че е имало малки разногласия, но в крайна сметка е постигнат компромис. Като цяло фирмата отчита леко увеличение на разходите си за заплати в сравнение с периода преди въвеждането на иновативния модел.
Ръководството на V&S дори делегира още права на служителите си. Така например всеки може сам до определи колко да му е отпуската. Това разбира се е съобразено с натовареността му в работата и предварително договорено с колегите. „Досега никой не е прекалявал”, отбелязват от V&S. Така година след от въвеждането на революционния модел мениджърите на фирмата като цяло са доволни от постигнатите резултати.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053