EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опит за линч в ЕП над Полша & Беата Шидло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опит за линч в ЕП над Полша & Беата Шидло

mail07:05 | 21.01.2016прегледи 2311 коментарикоментари 0


Полският министър-председател Беата Шидло присъства на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, на което се обсъждаха законодателните инициативи на правителството, довели до масови протести в столицата Варшава. Участие в него взеха и министърът на външните работи на Холандия, която в момента председателства ЕС Берт Кундерс и първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс. С още подробности от Страсбург предава Маргарита Ралчева, кореспондент на тв Европа.

Премиерът на Полша Беата Шидло бе привикана в Европейския парламент, за да даде обяснение за промените в Законите за Конституционния съд и за обществените медии. Припомням ви, че преди една седмица Европейската комисия обяви официално, че задейства механизма за оценка на върховенството на закона срещу Полша, една безпрецедентна процедура, с която на практика се обвинява новото консервативно правителство, че манипулира работата на съда и медиите.
Това е вторият подобен случай на привикване на министър-председател на провинила се държава, след изслушването на унгарския премиер Виктор Орбан. Вместо публичен линч обаче продължилата повече от 3 часа дискусия се превърна в защита на действията на полското правителство и упреци към дейността на европейските институции и най-вече срещу Комисията. Пред полупразна зала депутати от различни парламентарни групи обвиниха Европейската комисия в прилагането на двойни стандарти спрямо различните държави от Европейския съюз. Консерваторите директно призоваха екипът на Жан -Клод Юнкер вместо да се занимава с Полша да разследва нарушенията на Дъблинското споразумение от страна на Меркел, масовото неспазване на Догора от Маастрихт от държавите от еврогрупата, както и изкупуването на високо рискови облигации от страна на Европейската централна банка. „, Гротескна инквизиция” нарекоха те случващото се в Европарламента, припомняйки, мълчанието на германските медии за сексуалното насилие над жени в Кьолн докато немски евродепутати обвиняваха полското правителство, че се опитва да ограничи свободата на словото.
Най-интересна бе реакцията на полските депутати, които независимо от политическата си принадлежност твърдяха, че не може ЕС да казва какво ще се случва в Полша и че това е скандална намеса във вътрешните работи на една суверенна държава. Това предизвика недоволството на председателя Мартин Шулц, който изрично подчерта, че Полша е свободна не въпреки, а благодарение на същия този съюз.
Подобна критика имаше и от страна на немски, холандски, австрийски и белгийски евродепутати, но за сметка на това подкрепата като че ли бе доста по-мощна. Стигна се до там, че чехи, испанци, италианци, французи и британци се обявиха за поляци и обвиниха Германия в еднолично управление на ЕС. Според тях лицемерието на Европарламента ще стигне до там, че ще приеме Резолюция срещу Полша още преди да са излезли експертните становища на юристите от Венецианската комисия.

снимка, видео:ЕП

.


Тагове: Полша, ЕП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163