EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Операции с робот „Да Винчи”, видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Операции с робот „Да Винчи”, видео

mail18:10 | 31.01.2018прегледи 13270 коментарикоментари 0


Вече десет години у нас се извършват хирургически операции с помощта на американския робот „Да Винчи”. До момента са извършени повече от 1200 операции в България.  

Първата операция е извършена в края на януари 2008 г. в Университетската болница в Плевен. Осъществява я екипът на професор Григор Горчев - ректор на Плевенския медицински университет. За да може да оперира, целият му екип е защитил сертификат във водеща клиника в Страсбург. Освен това две години са били нужни, за да бъде адаптирана болницата за целите на работата с робота, чиято стойност тогава е била 1,800 млн. евро, без ДДС.

Апаратът е с четири ръце и система за триизмерен образ на органите във вътрешността на организма. Роботът не може да допусне хирургическа грешка и има 36 плоскости на движение във вътрешността на тялото, докато хирургът с ръцете си има само няколко. Много важно е, че при тези операции хирургът не се уморява и може да извърши до две или три операции в рамките на един ден.

За определен период от време Здравната каса поема разходите за операции с този робот, но към момента пациентите сами трябва да плащат за операцията, чиято цена е около 7 хил. лв.

Факти от развитието на роботизираната хирургия за периода 2008 – 2018 г.:
Проф. д-р Григор Горчев е първият за Югоизточна Европа и в нашата страна сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система Da Vinci S, преминал успешно четири нива на обучение в Центъра по телехирургия, Страсбург, Франция. Днес проф. Горчев е почетен ректор на МУ–Плевен, директор на Научноизследователския институт към висшето училище и управител на Университетска Болница „Света Марина – Плевен“. Проф. Григор Горчев е единственият акушер-гинеколог, който е член-кореспондент на Българската академия на науките и е носител на най-високото държавно отличие на президента – Орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи заслуги към Република България в областта на медицинската наука и практика. В третото издание на Националните годишни медицински награди той бе удостоен с отличието „Професионално признание 2017“.

Проф. Горчев първи в страната и в Източна Европа въвежда и развива роботизираната гинекологична хирургия. За 10-годишен период има обучени и работещи успешно четири екипа по роботизирана хирургия в областта на гинекологията, урологията и общата хирургия. Сертифицирани като хирурзи на конзола на роботизираната система са: за гинекология – проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов; за обща хирургия – проф. Ташко Делийски, доц. Добромир Димитров и доц. Сергей Илиев, и за урология – доц. Николай Колев.

На 25.01.2008 г. екипът на проф. Григор Горчев извършва първата в Югоизточна Европа асистирана с робот тотална хистеректомия, а на 08.05.2008 г. – първата в Източна Европа асистирана с робот радикална хистеректомия. 

През м. май 2010 г. неговият екип извършва и първата в България асистирана с робот нефректомия, като поставя началото на развитието на роботизираната хирургия в урологията. 

За 10-годишен период само екипът на проф. Горчев извършва общо 1200 робот-асистирани операции, от които 693 робот-асистирани хистеректомии за ендометриален карцином; 494 робот-асистирани радикални хистеректомии за карцином на маточната шийка; 10 робот-асистирани параметректомии и 3 робот-асистирани радикални трахелектомии (органосъхраняващи операции за отстраняване само на шийката на матката и съхраняване на матка с цел запазване на репродуктивните функции на жената). През м. септември 2010 г. проф. Горчев извършва първата „революционна“ за Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции (роботизирана радикална трахелектомия). След интервенцията пациентката преминава успешна процедура по оплождане по метода ин витро и става майка на здраво дете (през м. август 2012 г.). В световната научна литература към онзи момент са описани само 19 случая на жени с такава патология, оперирани с роботизираната система „Да Винчи“, но това е единственият случай на успешно завършила бременност.  

По официални данни само от последните 5 години научната продукция на екипите по роботизирана хирургия е огромна: 3 дисертации; 3 автореферата; 2 дипломни работи; 11 публикации в чуждестранни научни списания и над 112 публикации в български научни списания.

В рамките на два мандата проф. Горчев е член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия и участва в организационните и научни комитети на европейските форуми на асоциацията. 

Проф. Горчев и проф. Томов са съоснователи и членове на Управителния съвет на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. През 2014 г. Медицински университет – Плевен бе домакин на IX Международен конгрес по роботизирана хирургия на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. 

В Телекомуникационния ендоскопски център под ръководството на проф. Горчев и проф. Томов ежегодно се провежда семинар по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа с практическа сесия на демо роботизирана система и тренировъчен симулатор. Форумът по роботика в Плевен е с международно участие и за 10 години най-големите светила в роботиката, световноизвестни хирурзи и учени, са били гост-лектори в МУ-Плевен. Някой от тях са проф. Робърт Холоуей, световен пионер в роботиката от Флорида Хоспитъл, Доктор Хонорис Кауза на МУ-Плевен; проф. Анджело Маджони и проф. Отавио Де Кобели  от Милано; проф. Арнолд Адвинкула от САЩ, проф. Ян Пърсън от Швеция и други. 

Тази година предстои провеждането на 7-о издание на Училището по лапароскопска и робот-асистирана хирургия за български и чуждестранни студенти. 

От 2018 година в обучението по специалност „Медицина“ вече е заложена учебната дисциплина „Минимално инвазивна хирургия“, част от която е роботизираната хирургия.

Към днешна дата за втори мандат в Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия е преизбран ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов. След дълга и сложна конкурсна процедура Медицински университет – Плевен спечели домакинството на 11-ия Европейски конгрес по роботизирана гинекологична хирургия под мотото Отвъд границите със знание и иновации, който ще се проведе в периода 12 – 14 септември 2019 г. в София.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg