EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ОПЕК+ ще намали добива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК+ ще намали добива

mail14:40 | 11.12.2018прегледи 5176 коментарикоментари 0


ОПЕК и съюзничките на картела, сред които и Русия,  обявиха общо намаление на производството им с 1,2  милиона барела дневно с надеждата така цените на петрола  да поемат нагоре. Това стана в края на маратонски  преговори, които президентът на САЩ Доналд Тръмп със  сигурност е следил внимателно, предаде Франс прес.

Тази цел, която трескаво бе очаквана от пазарите, ще бъде разпределена по следния начин: 800 000 барела дневно намаление на добива за 14-те страни членки на ОПЕК и 400 000 - за 10-те партньорки, сред които е Русия, уточни организацията на пресконференция в централата на ОПЕК във Виена.

Намалението отговаря на малко над 1% от световното производство и цели да спре срива на котировките, които се понижиха с 30% през последните два месеца на фона на хроничното свръхпредлагане.

Това развитие на цените удовлетворяваше потребителите на горива и на президента Тръмп, който иска да отговори на очакванията на американските потребители, но не и самите производителки, силно зависими от петролните се приходи.

Споразумението, което бе сключено "би трябвало да помогне на пазара да се балансира по-скоро", със задоволство заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, чиято страна е вторият производител на черно злато в света, признавайки, че разговорите са били "сложни".

Необходими бяха два дни, за да могат играчите "тежка категория" да настроят цигулките си в този алинас, създаден през 2016 година между ОПЕК и 10-те производителки, сред които Русия категорично е най-важната, отбелязва АФП.

Страните от ОПЕК+ очакват прекомерно предлагане на черно злато на пазара през първото и второто тримесечие на 2019 година, каза Новак след края на срещата във Виена.

"Според нашата оценка сега ситуацията на пазара е сложна. Заради спада на търсенето виждаме, че ще има прекомерно предлагане през първото и второто тримесечие", допълни Новак.

Според него взетото решение от ОПЕК+ ще допринесе за стабилизиране на ситуацията.

Страните от ОПЕК+ могат да реагират на всякакви ситуации на пазара и да влияят на тях както с увеличение, така и със свиване на добива, допълни Новак. 

Постигнатата договореност ще действа половин година, а през април 2019 година ОПЕК+ може да преразгледа параметрите на постигнатото споразумение. 

ОПЕК планира за приключи подготовката по проекта за декларация за сътрудничество през първото тримесечие на 2019 година, съобщи министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухел ал Мазруи. /БТА


Тагове: ОПЕК, добив
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg