EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОПЕК: Стабилно глобално търсене на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК: Стабилно глобално търсене на петрол

mail16:45 | 15.09.2023прегледи 778 коментарикоментари 0


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) потвърди прогнозата си за стабилен растеж на глобалното търсене на петрол през 2023 г. и 2024 г., позовавайки се на признаци, че големите икономики се справят по-добре от очакваното въпреки трудности като високите лихви и галопиращата инфлация, предаде Ройтерс.

Световното търсене на петрол ще нарасне с 2,25 милиона барела дневно през 2024 г. спрямо повишение от 2,44 милиона барела на ден през 2023 г., се посочва в месечния доклад на ОПЕК. И двете прогнози остават без промяна от миналия месец.

Вдигането на локдауните заради пандемията в Китай е подпомогнало скока в търсенето на петрол през 2023 г. ОПЕК е запазил и относително оптимистичната си прогноза за 2024 г., очаквайки по-голям растеж на търсенето, отколкото други институции като Международната агенция по енергията (МАЕ).

"Текущият глобален икономически растеж ще задвижва търсенето на петрол, особено имайки предвид възстановяването на туризма, въздушния транспорт и устойчивата мобилност", според доклада на картела.

"Предпандемичните равнища на общото глобално търсене на петрол ще бъдат надвишени през 2023 г.", твърдят авторите на доклада.

Търсенето на петрол се срина през 2020 г., което допринесе за някои прогнози за ранен пик в световното потребление. ОПЕК твърдеше постоянно, че търсенето ще се възстанови и отбелязва в доклада, че средната му стойност през 2023 г. ще 102,1 милиона барела на ден, което е над предпандемичното ниво през 2019 г.

ОПЕК и съюзниците му или ОПЕК+ започнаха да ограничават доставките през 2022 г., за да стимулират пазара. Референтният сорт суров петрол Брент достигна 90 долара на барел миналата седмица за първи път през 2023 г., след като Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволното съкращаване на добива до края на годината.

Цените на Брента скочиха след публикуването на доклада до най-високото си равнище за 2023 г. - 91,82 долара.

ОПЕК запази прогнозата си за растежа на световната икономика тази година на равнище от 2,7 на сто и 2,6 на сто през 2024 г., позовавайки се на устойчивата първа половина на годината и тенденцията за постоянен глобален растеж, продължила и през третото тримесечие. 

"Нововъзникващите пазари в Азия, най-вече Индия, Бразилия и Русия могат също да са положителна изненада", се посочва в доклада. 

"Нещо повече, ако САЩ запазят текущия си темп, то глобалният растеж може да надвиши очакванията", според ОПЕК.

Петролното производство е нараснало през август, задвижвано от възстановяването на иранския добив, въпреки че американските санкции върху Техеран са още в сила, доброволното съкращаване на добива от Саудитска Арабия и растежа на производството в Нигерия, се посочва в доклада.

Производството на ОПЕК е нараснало със 113 000 барела на ден през август до 27,45 милиона барела дневно, според ОПЕК.

По-ранно проучване на Ройтерс установи, че производството миналия месец е нараснало основно заради Иран.

Иран е изключен от съкращенията на добива от ОПЕК и ОПЕК+ заради санкциите, а Нигерия се е сблъскала с вътрешни проблеми, ограничили добива.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158