EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ОПЕК: 89,67 млн. барела дневно търсене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК: 89,67 млн. барела дневно търсене

mail16:30 | 14.03.2013прегледи 422 коментарикоментари 0


Организацията на страните изностителки на петрол (ОПЕК) запази непроменена прогнозата си за световното търсене на петрол през 2013 година, което ще бъде подпомогнато от Китай и Близкия изток, сочи публикуваният месечен доклад на картела, цитиран от Франс прес.
ОПЕК, чиито членки добиват около 35% от петрола в света, залага на търсене от 89,67 милиона барела на ден тази година, почти без промяна спрямо оценката, направена преди месец. Това означава растеж на търсене с 0,84 милиона барела на ден в сравнение с 2012 година, се посочва в доклада. "Една голяма част от това увеличение се очаква да дойде от Китай, от Близкия изток, други страни в Азия и в Латинска Америка", уточнява картелът.
В богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) търсенето ще продължи да намалява, но по-слабо, отколкото през 2012 година. ОПЕК изтъква, че прогнозата зависи от определени рискове, първият от които е свързан с Европа. "Нестабилността на еврото би могла да доведе до задълбочаване на рецесията в средиземноморските страни", според организацията. Картелът се безпокои и от евентуална промяна в енергийната политика на Япония, която би могла да реши да отвори отново някои ядрени реактори, спрени след аварията в АЕЦ "Фукушима" пред две години.
 


Тагове: ОПЕК, барел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg