EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опасност от дефлационна спирала, според ООН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасност от дефлационна спирала, според ООН

mail09:45 | 15.09.2010прегледи 895 коментарикоментари 0


Изоставянето на мерките за съживяване на икономиката, за да бъдат задоволени финансовите пазари, крие риск от спиране на световното икономическо възстановяване и може да благоприятства дефлационната спирала, предупреди днес Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) в доклада си, цитиран от АФП.
"Необходимо е да бъде продължена експанзионистичната бюджетна политика, за да се избегне дефлационната спирала и допълнителното влошаване на положението на заетостта", препоръчва годишният доклад на УНКТАД.
Според директора на отдела за глобализация и стратегии на развитие към УНКТАД Хайнер Фласбек световната икономика е изправена пред "силно впечатляващи дефлационни рисковете", които застрашават предимно развитите страни.
Икономистът се опасява преди всичко от повторение на явлението, което се наблюдаваше в Япония след края на 80-те години, когато дефлацията (трайният спад на цените) задушаваше икономическия растеж няколко десетилетия.
"Дефлацията заплашва вече американската икономика, в която приходите на домакинствата спаднаха за първи път от 50-те години", уточни Фласбек на пресконференция.
Експертите на УНКТАД посочват, че е непродуктивно да се изоставят твърде рано мерките за съживяване с единствената цел да се възстанови доверието на пазарите.
С разклатени позиции от световната криза и внимателно следени от финансовите, пазари много европейски правителства, като гръцкото и испанското, обявиха през изминалите месеци мерки за бюджетни ограничения.
УНКТАД е на мнение, че тези мерки застрашават световното възстановяване, което остава "крехко", тъй като в по-голяма част от развитите страни, особено в Западна Европа, търсенето на домакинствата се е съживило само частично.Следователно тези страни трябва да разчитат на износа, ако искат да съживят икономиката си, но не всички ще могат да направят това, предупреждават авторите на доклада на УНКТАД.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg