EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опасни запалки с нестандартни форми, открити у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасни запалки с нестандартни форми, открити у нас

mail12:38 | 05.11.2009прегледи 1647 коментарикоментари 0


Шест вида опасни газови запалки за многократна употреба и с необичаен външен вид се изтеглят незабавно от пазара, в изпълнение на заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров, съобщиха от комисията.
Запалките са открити от инспектори в търговски обект в град Исперих. Всички бройки от тези видове са блокирани и предстои унищожаването им. Целта е предотвратяването на инциденти и материални щети в резултат на евентуални пожари, предизвикани от деца. Сред забранените запалки са такива с формата на фотоапарат, мобилен телефон и други. Важно е родителите да знаят, че когато закупуват и ползват подобни запалки, създават предпоставки те да попаднат у децата, ставайки обект на голямото им любопитство, уточняват от КЗП. Тези запалки, които по презумпция не са предназначени за малки деца, привличат вниманието им с нестандартния си вид, бързо стават интересни и, попадайки в техните ръце, в процес на игра, децата могат да ги задействат и да направят пожар. Възрастните имат две алтернативи: или да върнат запалките в обекта, от който са ги закупили, или да поемат риска да ги запазят, но да предприемат необходимите мерки за възпрепятстване достъпа на малчуганите до тях.
Сред откритите забранени запалки - тази с дизайна на фотоапарат, е изключително сполучлива имитация с характерните компоненти за този вид техника. Отпред в средата е разположен обектив и при отваряне на капака на запалката „оптиката” светва, а при натискане на бутон се сменят снимки с човешки образи. Също така детайлно е имитирана и запалката с външен вид на мобилен телефон. Тя е изработена като GSM с капак, върху външната страна на който има камера. Антената пък е бутонът, чрез който се задейства пламъкът, излизащ съвсем неочаквано от горната страна на „мобилния апарат”. Още по-атрактивна е запалката, която макар и със стандартна форма, на лицевата страна има изображение на пингвин, около който при задействане започва да мига червена светлина и да звучи мелодия.
На същия принцип са изработени и други два модела запалки с необичаен външен вид. Едните са с надпис „I love you”, а другите са със сменяща се снимка на човешко тяло. Три вида светлини – червена, синя и жълта, както и закачлива мелодия притежава и шестият различен модел опасни запалки, открити от инспекторите на КЗП. Те са с цветно гумено покритие.
И шестте модела запалки, произведени в Китай, са предлагани за продажба, опаковани в картонени кутии с надписи „Smoking sets” и „High-grade lighter”, като не са имали етикет на български език. Указанията за употреба и предупрежденията към потребителите за опасностите са само на английски език.
Продажбата на запалки с нестандартен външен вид е забранена с решение на Европейската комисия преди три години. През 2007 г. в България е приета Наредба за безопасност на запалките, според която тези с необичаен външен вид са опасни поради това, че са привлекателни за деца особено на възраст под 51 месеца.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg