EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Опасен червей в Skype

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасен червей в Skype

mail13:02 | 09.10.2012прегледи 1094 коментарикоментари 0


Опасен червей се разпространява чрез програмата за мигновена комуникация и гласови разговори по интернет "Скайп" (Skype.com), съобщава vesti.bg. Специалистите по компютъра сигурност препоръчват потребителите да не кликат върху странно изглеждащи линкове, получени през "Скайп", дори и да изглежда, че са изпратени от хора в листата на приятелите им.Червеят се разпространява чрез скъсен линк, което прави невъзможно да се разбере от пръв поглед накъде води той. Обикновено е придружен със съобщение от типа "Уау, това ли е новата ти снимка на проифила?". Има данни, че това съобщение има различни варианти - не само на английски език. При кликането върху линка на компютъра се сваля файл, който инсталира модифициран вариант на червея Dorkbot и осигурява отдалечен достъп до машината, която така може да стане част от botnet мрежа.
Върху нея може да се инсталира още по-неприятен зловреден софтуер, т.нар. ransomware - програма, която заключва собствения ви компютър и иска да платите - в случая 200 долара, при това в рамките на 48 часа - за да ви върне достъпа.
В противен случай сте заплашени файловете ви да бъдат изтрити.
Потребителите може да видят и екран, който ги "предупреждава", че компютърът им е бил използван за посещаване на неприлични сайтове, нелегално сваляне на музика, нелегални залагания и др. подобни, a потребителят е заплашен, че за него ще бъде докладвано на "специалния департамент на правителството на САЩ".
От "Скайп" заявиха, че са запознати с проблема и посъветваха потребителите си да си използват само последната вересия на програмата, както и да обновят антивирусния си софтуер.

 


Тагове: Skype, червей
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg