EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

ОП „Техническа помощ“ реформира системата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОП „Техническа помощ“ реформира системата

mail14:45 | 20.06.2012прегледи 398 коментарикоментари 0


„Започва програмирането в сферата на техническата помощ за следващия програмен период, което ще тече интегрирано с всички мерки, свързани с административната реформа и подобряването на качеството на административното обслужване.“ Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на Десетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Техническа помощ“, съобщи пресслужбата на министъра. Програмирането ще се извършва от специализирана работна група, която има за задача да разработи целите, приоритетите и мерките в областта на техническата помощ и административния капацитет и предложение за финансовия инструмент, от който те ще се финансират.

Към момента размерът на договорените средства по ОП „Техническа помощ“ достига 60%, обемът на разплатените средства – 25%, а сертифицираните разходи - 14%. Министър Дончев подчерта безспорния ръст в развитието на програмата в сравнение с 2010 г. който отбелязва 136% ръст на договорените средства и 176% ръст на сертифицираните разходи. По думите му, макар че плащанията се процедират и обслужват редовно, това, което не може да остане незабелязано, е недобрият темп на договаряне, както и забавяне в изпълнението на някои проекти поради трудности с процедурите по реда на Закона за обществените поръчки и недостатъчна активност сред бенефициентите.
Целите на ръководството на ОП „Техническа помощ“ са до края на 2012 г. размерът на договорените средства да достигне до 83% от бюджета на програмата, изплатените средства – 36%, а сертифицираните разходи - 20%.
Министър Дончев открои три основни акцента от изпълнението на програмата, като на първо място посочи Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН). „Имаме изградена, внедрена, информационна система, която не само отговаря на всички изисквания, но сама се отваря към нови възможности и нови предизвикателства“, каза министърът и посочи, че индексът на удовлетвореност на потребителите на ИСУН е почти 70%. Вторият акцент от изложението на министър Дончев бе развитието на мрежата от Областни информационни центрове, което е сред най-важните приоритети по ОПТП. Като трети акцент министър Дончев отбеляза всички усилия, свързани с подготовката на следващия програмен период - в това число системната работа по изработване на всички анализи (включително по отношение на Националната стратегическа референтна рамка) и работещата система, базирана на иконометричния модел Хермин, която играе важна роля за подготовката на България за следващия програмен период.
Оперативна програма „Техническа помощ“ е насочена да поддържа системата по управление на средствата от Европейския съюз в отлично състояние, за да може да изпълнява всички свои задачи. „Не бива да забравяме, че програмата е основният инструмент, основният ресурс за реформа в системата и това е изключително важно особено през следващата година и половина, която ни предстои,“ добави на финала министър Дончев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4299