EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ООН:Младите хора по света = 1.8 млрд.души

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ООН:Младите хора по света = 1.8 млрд.души

mail16:00 | 26.11.2014прегледи 1651 коментарикоментари 0


Броят на младите хора по света достигна рекордно равнище, се посочва в доклад на Фонда за населението на ООН, цитиран от "Монд" и "Република".
Днес в света има 1,8 милиарда млади хора на възраст между 10 и 24 години се посочва в документа, публикуван вчера. За сравнение през 1950 г. броят на младите по света беше едва 721 милиона души. Този исторически рекорд обаче говори и за дълбоки демографски промени на планетата ни. Населението застарява не само на Запад, но и в нововъзникващите пазарни икономики, а се подмладява в страните в най-неблагоприятно положение, се констатира в документа, цитиран от в. "Монд".
Като цяло повечето от жителите на света не са достигнали още 30 години, като в 48-те най-малко напреднали страни повечето жители са деца под 18 години или пък тийнейджъри на възраст от 10 до 19 години, се посочва в доклада. В Афганистан и в 15 страни от Африка на юг от Сахара половината от населението е под 18 години. В Нигер, Уганда и Чад половината от населението е дори под 16 години. В шест страни, от които пет от Африка, от региона южно от Сахара, и в Израел населението се подмладява. От тези страни, в Бурунди и в Нигер тенденцията ще се запази до 2020 г., преди са се преобърне.
Младите ще станат 2 милиарда души към средата на века, се подчертава още в доклада. Индия е страната с най-младо население в света. Трийсет процента от индийците попадат в категорията на младите хора, пише в. "Република".
Над 515 милиона тийнейджъри и младежи по света живеят с под два долара на ден, се посочва също в доклада на ООН, цитиран от в. "Република".
Всички тези рекордно много млади хора по света могат да променят бъдещето на планетата и да насърчат икономическия растеж. Лошото е, че 90 процента от тях живеят сега в по-малко развити страни, където се сблъскват с пречки пред правото им на образование, на здравеопазване и на свободен от насилие живот. Близо 57 милиона млади хора не ходят на училище, се констатира още в документа.
За да може тези рекордно много млади хора по света да са полезни за бъдещето на планетата и на икономическия растеж, са необходими инвестиции в тяхното висококачествено образование и в тяхното здравеопазване, покриващи всички аспекти на сексуалното и репродуктивното здраве, както и създаването на нови възможности за препитание за младите, пишат изданията, като цитират изпълнителния директор на Фонда за населението на ООН Бабатунде Осотимехин.

 


Тагове: млади хора, ООН
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg