EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ООН: Гутериш води, Бокова трета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ООН: Гутериш води, Бокова трета

mail07:27 | 30.08.2016прегледи 1433 коментарикоментари 0


Ирина Бокова е на трето място в новото трето гласуване в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк за избор на нов генерален секретар на ООН. Българската кандидатка за поста завърши първия вот на трета позиция, а втория - на пета.

Световните медии разпространиха бързо резултатите от третия тур: Антонио Гутерес (Португалия) води с 11 "за", 3"против", един въздържал се; изненадващо Мирослав Лайчак от Словакия е втори (9, 5,1); трети и четвърти с еднакъв резултат са Ирина Бокова (България) и Вук Йеремич (Сърбия); пета е аржентинката Сузана Малкора (7,7,1); шести македонецът Срджан Керим (6,7,2); седма новозеландката Хелън Кларк (6,8,1); осми словенецът Данило Тюрк (5,6,4); молдовката Наталия Герман и костариканката Кристина Фигерас завършват с 2,12,1.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза за ТАСС, че вотът е минал "много гладко", другите дипломати отказаха да коментират. Процесът на подбор на кандидати за Съвета за сигурност ще продължи, въпреки че все още не е определена датата на следващото неофициално гласуване. Според съществуващите правила, за одобрението на кандидата трябва да се съберат 9 "да", включително тези на всичките пет постоянни страни членки, които имат право на вето: Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. След това името на кандидата ще бъде представено за одобрение от Общото събрание на ООН. По-рано постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза за ТАСС, че името на наследника на Бан Ки Мун, може да стане известно през октомври, когато председател на Съвета за сигурност ще бъде Русия. Председателят на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН Могенс Люкетоф отново изрази недоволството си от факта, че Съветът за сигурност не разкрива резултатите от гласуването. В писмено изявление, публикувано в ООН, той подчерта, че това "не отговаря на очакванията" на страните членки на ООН и на "новите стандарти на откритост и прозрачност".



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg