EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Онлайн портал за суровините в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Онлайн портал за суровините в ЕС

mail09:17 | 26.11.2019прегледи 599 коментарикоментари 0


Европейската комисия открива Due Diligence Ready! — портал онлайн, който предоставя на дружествата насоки за това как да проверяват източниците на металите и минералите, които влизат в техните вериги на доставки — т.нар. процес на „надлежна проверка“ (на англ. — „due diligence“). Благодарение на този портал дружествата ще могат да се уверяват, че при добива на използваните от тях суровини се зачитат правата на човека, като освен това ще се увеличат и прозрачността и отчетността при веригите на създаване на стойност на тези дружества.

Благодарение на „Due Diligence Ready!“ дружествата ще могат:

  • да подобрят капацитета си за надлежна проверка на добива на използваните от тях полезни изкопаеми: порталът ще предлага на дружествата информация и учебни материали с оглед на извършването на надлежна проверка. Инструментът е специално предназначен за малките и средните предприятия, макар че са насърчени да го използват всички дружества, в чиято верига на доставки влизат минерали и метали.
  • да спазват по-лесно регламента на ЕС относно отговорното снабдяване с полезни изкопаеми (т.нар. „Регламент за полезните изкопаеми от засегнати от конфликти зони“): порталът ще предлага насоки за отговорно снабдяване с метали и минерали, в частност с калай, тантал, волфрам и злато. Тези метали и минерали се използват в производството на продукти за ежедневна употреба — мобилни телефони, автомобили и бижута. Порталът ще помогне на дружествата да спазват регламента на ЕС относно отговорното снабдяване с полезни изкопаеми, в който се определят изискванията за надлежна проверка за вносителите от ЕС на тези метали и минерали.
  • да отговорят на нарастващото пазарно търсене за полезни изкопаеми: „Due Diligence Ready!“ ще помага на дружествата да увеличат прозрачността по цялата си верига на доставки и така да отговорят на нарастващите обществени настроения и търсене на устойчиви продукти и услуги, както и да имат положителен принос за развитието на сектора на полезните изкопаеми.

Контекст

Полезните изкопаеми са с голям потенциал за нашата икономика, особено за такива стратегически стопански области като батериите, високопроизводителните изчислителни технологии или микроелектрониката. Когато обаче се добиват в засегнати от конфликти или високорискови зони, те могат да са фактор за изострянето на ожесточени сблъсъци и за нарушения на правата на човека. Това породи опасения у клиентите, доставчиците, регулаторните органи, инвеститорите, неправителствените организации и гражданите, които все по-често изискват от дружествата, в т.ч. малките и средните предприятия, да доказват, че минералите и металите, които влизат във веригите им на доставки, не са допринесли за дейности, които вредят на хората.

В отговор на тези проблеми, през май 2017 г. ЕС прие регламент на ЕС относно отговорното снабдяване с полезни изкопаеми, наричан понякога „Регламент за полезните изкопаеми от засегнати от конфликти зони“. По силата на тези нови правни норми европейският бизнес ще трябва да се снабдява с полезни изкопаеми по отговорен начин, без приходите да достигат до бунтовнически групи или да подхранват конфликти и насилие. С регламента се насърчава и развитието на местните общности и бизнес. Считано от 1 януари 2021 г., нормите ще обхванат до 95 % от вноса. Междувременно Комисията и държавите членки ще работят за въвеждането на необходимите структури, за да се осигури прилагане на нормите в целия ЕС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg