EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Онлайн пазарът – плюсове и "черни факти"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Онлайн пазарът – плюсове и "черни факти"

mail09:32 | 20.02.2019прегледи 633 коментарикоментари 0


През няколко дни Европейският парламент и Съветът на ЕС подкрепиха предложенията на Европейската комисия за онлайн продажбата на стоки и предоставянето на цифрово съдържание и услуги. ЕК определя като приоритет създаването на цифров единен пазар чрез премахване на пречките за гражданите и предприятията.

Трите стълба на стратегията:

Улеснен достъп на потребителите и предприятията до цифровите стоки и услуги в цяла Европа.

Създаване на подходящи условия за разцвета на цифровите мрежи и услуги.

Максимално повишаване на потенциала за растеж на цифровата икономика.

Интернет промени начина, по който пазаруваме. Но как да се възползваме напълно от този нов огромен пазар? Засега 19% от потребителите пазаруват онлайн от друга държава в ЕС, а 9% от предприятията извършват трансгранични продажби.

„Черни“ факти

Проверка на 352 сайта за сравняване на цените и резервиране на пътувания в рамките на ЕС установи, че две трети от тях подвеждат по отношение на цените.

Един от всеки трима потребители на продукти с цифрово съдържание се е сблъсквал с проблем.

Едва 10% от ощетените потребители получават компенсация.

Стоките: 63% от сайтовете не позволяват на потребителите от друга държава от ЕС да купуват от тях. Това води до по-ниски приходи за дружествата и по-малък избор за потребителите. Влезлите в сила нови правила от 3 декември 2018 г. гарантират, че откъдето и да решат клиентите да пазаруват, продавачите онлайн трябва да третират всички потребители от ЕС еднакво.

Транспортните услуги: дискриминацията въз основа на националността и мястото на пребиваване вече е забранена за самолетните билети, градския и междуградския автобусен превоз и водния транспорт с Регламента на ЕС в областта на транспорта.

Финансовите услуги на дребно: съществуват правила относно ипотеките, откриването на банкова сметка или закупуването на трансгранична застраховка.

Аудио-визуалните услуги: от април 2018 г. европейските граждани могат да използват своите онлайн абонаменти за филми, спортни прояви, електронни книги, видео игри или музика, когато пътуват в ЕС. Улеснено е лицензирането за онлайн предавания и трансграничен достъп.

Трансграничните доставки: от май 2018 г. са в сила нови правила за трансгранична доставка на колетни пратки, които улесняват изпращането на колет от една държава в друга.

 

източник:АКтивни потребители

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg