EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Олигарси създават банкерски клуб за дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Олигарси създават банкерски клуб за дългове

mail11:28 | 23.12.2009прегледи 1486 коментарикоментари 0


Милиардерът Михаил Прохоров, за когото се твърди, че е най-богатият руснак, ще раздели с мнозина други руски олигарси собствеността на банката Международний финансовий клуб (МФК), която той контролира, за да я превърне в голям играч на финансовия пазар в страната, се посочва в публикуваното комюнике на МФК, цитирано от АФП.
"Банката МФК обявява създаването на първия банкерски клуб, привличането на нови акционери и напълно нов метод на формиране на капитала", се отбелязва в комюникето.
"Редом с Михаил Прохоров акционери ще станат Александър Абрамов, Сулейман Керимов и Виктор Векселберг", се посочва още в съобщението на МФК.
Тези четирима души фигурират в списъка на 100 най-богати руснаци на американското списание Forbes.
Прохоров, който е собственик на инвестиционния фонд Онексим, е начело в класацията с 9,5 милиарда долара. Според в. "Ведомости", той купил МФК през септември 2008 година.
Александър Абрамов, който има състояние от 4,4 милиарда долара, е председател на административния съвет на производителя на стомана Евраз.
Сулейман Керимов (3,1 милиарда долара) притежаваше дялове основно в Газпром и държавната Сбербанк, но ги препродаде през 2008 година и придоби акции в редица чуждестранни банки, сред които са Fortis и Deutsche Bank.
Векселберг (1,8 милиарда долара) е акционер на петролната руско-британска група ТНК-БП и на гиганта Русал, отбелязва АФП.
Инвестиционната банка си поставя целта да подпомага руските компании  "да уреждат проблемите си с дълговете" и правителството "да преструктурира националната банкова система", обяснява в комюникето Александър Попов, председател на управителния съвет на МФК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888