EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОЛАФ: Пак сте рекордьори по нарушения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОЛАФ: Пак сте рекордьори по нарушения

mail18:10 | 19.10.2011прегледи 905 коментарикоментари 0


Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, ще представи годишния си доклад за разследванията на измами и злоупотреби с пари от еврофондовете през 2010 година. Тези 81 разследвания, с които България отново оглавява непрестижната класация, са една пета от всичките общо 419, водени от ОЛАФ през 2010 година. В Италия, която е след нас в списъка, са водени два пъти по-малко разследвания - 41. На трета позиция е Румъния с 36. Най-много от разследванията у нас засягат парите, отпускани за селското стопанство - 61 случая, следват външната помощ, която Европейският съюз осигурява за трети страни - 9 случая, и структурните фондове, където случаите са 6.
В същото време през 2010 година в България са произнесени само 2 присъди за измами и злоупотреби с европейски средства. Политическият директор на ОЛАФ Никалас Айлет определи това като повод за тревога. Загрижени сме от ефективността на българската съдебна система и способността й да произнася присъди, каза той, като не коментира дали огромният брой случаи у нас е отражение на нивото на корупцията.
Голяма част от случаите са стари и засягат предприсъединителни фондове в областта на селското стопанство, каза Никалас Айлет. Той определи сътрудничеството с българските власти като добро и обясни, че за разлика от Румъния, където разследванията са инициирани най-вече от европейските институции, у нас повечето нередности са установени от българските власти.
По-късно, на въпрос на британски журналисти дали комисията не трябва да предприеме специални мерки и да помогне на България да се справи с корупцията, говорителят Давид Бубли отговори, че Европейската Комисия отбелязва напредък в тази област у нас.
Текст: Диана Чепишева, кореспондента на БНР в Брюксел
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg