EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОЛАФ включи в доклад ТЕЦ "Марица-Изток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОЛАФ включи в доклад ТЕЦ "Марица-Изток"

mail11:30 | 04.07.2012прегледи 608 коментарикоментари 0


Европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета на ЕС (ОЛАФ) включи в годишния доклад за извършените проверки случай с проект, изпълняван в България. Докладът бе представен на пресконференция днес в централата на службата в Брюксел.
Проверката е започнала по сигнал на генерална дирекция "Регионално развитие" на Европейската комисия със съмнение за възможни нередности в конкурсна процедура с финансиране от ЕС за изграждането на съоръжение в нашата страна. Проектът е  предвиждал получаването на финансиране от 34 млн. евро от бюджета на ЕС и осигуряването на заем от 25 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Основното съмнение в този случай е било свързано с това, че
фирмата, спечелила конкурса за изпълнение на проекта, е представила невярна информация за своята компетентност и съответен опит в специфичния сектор на проекта. За започването на работата авансово са били платени 7 млн. евро от ЕС.
При извършената проверка от ОЛАФ са установили, че подадените от спечелилия участник в процедурата информация е невярна и подвеждаща по отношение на опита и компетенциите на фирмата. Проверката е била осъществена в няколко държави от ЕС.

ОЛАФ препоръчва на посочената дирекция на ЕК да преустанови финансирането на проекта, както и изплатените до момента 7 млн. евро да бъдат възстановени в европейския бюджет. Дирекцията работи по изпълнението на тази препоръка, се посочва в доклада.
От службата уточняват, че информацията е предадена на българското правосъдие и по случая е предприето разследване. ОЛАФ препоръчва на основата на този случай държавите от ЕС да подхождат с внимание към документацията по проектите със  значително европейско финансиране, особено при проекти в специфични области. Само по такъв начин може да бъде гарантирано, че средствата на европейския данъкоплатец служат за получаването на най-доброто качество, пише в документа. Това важи особено в случаи, когато документите са получени от държави извън ЕС, уточнява ОЛАФ.
Директорът на службата Джовани Кеслер уточни в отговор на въпрос, че случаят е свързан със съоръжение в ТЕЦ "Марица-Изток", както и че проверката на европейските следователи е открила престъпление, затова материалите са предадени на българската прокуратура с мнение за образуването на наказателно дело. Той добави, че е въпрос на преговори с ЕК каква част от 7-те милиона евро, вече изплатени по проекта, да бъдат възстановени в бюджета на ЕС.
В края на юни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев заяви пред български журналисти в Брюксел, че нашата страна оспорва спирането на финансирането и не е съгласна с приетото решение. Министърът коментира, че "в случая България е без вина виновна", тъй като комисията, определила победителя в конкурса, е работила по документи, подадени от кандидатите и не е била в състояние да установи тяхната изрядност, тъй като не е разузнавателна служба или следствие, за да прецени истинността на внесените данни.
Тогава Дончев уточни, че всяка стъпка от процедурата е била одобрявана от ЕБВР. Изводите на ОЛАФ не се отнасят до български държавни институции, а кандидати и участници в процедурата, допълни той. Непризнаването на направените разходи и прекратяването на финансирането е неправилно, това е нашата позиция и ще се борим докрай, заяви Дончев./БТА


 


Тагове: Олаф, доклад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg