EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Окръжна болница с над 1 млн. лв. задължения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Окръжна болница с над 1 млн. лв. задължения

mail09:57 | 12.03.2010прегледи 928 коментарикоментари 0


Около 1,5 млн. лв. са неразплатените задължения на варненската МБАЛ „Св. Анна” към момента, съобщава в. Позвънете. 780 000 лв. от тях са за базисни заплати, на около 700 000 лв. възлизат дължимите суми към доставчици на лекарствени препарати и медицински консумативи. „Всеки месец гледаме да отделим около 300 000 лв., с които да погасим част от просрочените задължения, които от началото на януари възлизат на 700 000 лв. Ако не се промени отношението към нас, отиваме към унищожение”, каза директорът на здравното заведение доц. д-р Лидия Петкова. Очакваната сума от здравната каса за извършените медицински дейности от началото на годината е в размер на малко повече от 1 милион лева. В същото време обаче болницата била глобена от РЗОК - Варна със 70 000 лв., санкцията в момента се обжалвала. Ръководният екип на болницата се надява през този месец да успее да отдели около 350 000 лв., за да погасява закъснелите дългове. С парите от държавно делегираните дейности - хемодиализа и спешни пациенти, от които месечно получават около 160-170 000 лв. болницата се опитва да погаси „спешни” дългове - осигуровки, електроенергия, отопление. Това обаче се оказва доста под минимума, нужен за разходите на болницата, която трябва да се превърне във варненския „Пирогов”.
„Две правителства поред неглижират нашата болница и не ни обръщат нужното внимание, казвам го съвсем отговорно”, посочи вчера доц. Петкова. За пореден път отхвърлят проект на болницата, с който искат 100 000 лв. за ремонт на най-старата нейна сграда. „Тази постройка може направо да се срути, ако не се вземат спешни мерки. Двоен е стандартът в грижите към МБАЛ „Св. Анна” и към МБАЛ „Св. Марина”. За Терапията се дават много повече средства, при нас болните намаляват постоянно”, каза и общинският съветник от Демократи за силна България д-р Ивайло Митковски по време на заседание на комисията по здравеопазване.
Късно вчера следобед от здравната каса във Варна съобщиха, че са получили превод на пари от Националната здравна каса и днес ще има преводи и към техните договорни партньори.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg