EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИСР прогнозира ускорен растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИСР прогнозира ускорен растеж

mail16:31 | 25.09.2017прегледи 6116 коментарикоментари 0


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира по-нататъшно ускоряване на растежа на световната икономика през следващата 2018 година, но в публикувания днес доклад, озаглавен "Междинни икономически перспективи", се отбелязва, че все още не е гарантиран силен всеобхватен и устойчив растеж.

За да бъде гарантиран глобалният икономичeски растеж, отделните правителства трябва да увеличат разходите за различни проекти, което би повишило производителността. Ако обаче те не осъществяват необходимите реформи, отнасящи си до наследството от последната финансовата криза, включително и проблемите с т.нар. "зомби" фирми, ефектът може да се окаже краткосрочен, предупреждават от базираната в Париж световна организация.

ОИСР очаква ускоряване на икономическия растеж с 3,7 процента, коригирайки по този начин прогнозата си от месец юни, когато обяви 3,6 процента ръст на световната икономика. За настоящата 2017 година организацията потвърждава очакванията за нарастване с 3.5 процент, след растеж с 3,1 процента през миналата година. ОИСР залага на подобряване на индустриалното производство и на търговията, както и на понататъшно ускоряване на технологичните разходи.

Без промяна е прогнозата за САЩ, след като през юни тя беше ревизиран до ръст с 2,1% през тази година и до 2.4% през 2018 година. Според новия доклад, икономическият растеж в САЩ ще бъде подкрепен от по-силни потребителски разходи и бизнес инвестиции.

В същото време ОИСР повиши очакванията си за икономическия растеж в еврозоната до 1,6 на сто през 2017-а година (от 1,4% през юни) и до 1,9 на сто през следващата 2018 година (от 1,8% преди три месеца), заради по-добрата икономическа експанзия в Германия, Франция и Италия. Според новите прогнози БВП на Германия ще нарасне с 2,2% през тази и с 2,1% през следващата година. Ръстът на френската икономика пък ще бъде 1,7% през тази година (предишна оценка бе за повишение само с 1,3%) и с 1,7% през 2018-а година (спрямо 1,5% през юни). Икономиката на Италия се очаква да нарасне с 1.4% през 2017 годна и с 1,2% през следващата година (при растеж съответно с 1,% и с 0.8% в предишната прогноза).

Без промяна е прогнозата на ОИСР за икономиката на Великобритания - от 1,8 процента през миналата година, до 1,6 на сто през настоящата и до 1,0 процента през следващата 2018 година, което се дължи на продължаващата несигурност относно изхода на преговорите за напускане на Европейския съюз.

Очакванията на ОИСП за японската и китайската икономики са съответно за ръст до 1,6 на сто и до 6,8 на сто през настоящата 2017 г. и до 1,2 на сто и до 6,6 на сто за догодина.

Световната организация препоръчва на централните банки да се съсредоточат върху постигането на финансова стабилност и предупреждава, че инвеститорите да не поемат твърде големи рискове, включително и по отношение на цените на акциите, които са относително високи спрямо очакваните печалби на съответните компании.

Анализаторите на ОИСР смятат, че предстоящото редуциране на огромните портфейли от активи, придобити от централните банки след финансовата криза, представляват сериозно предизвикателство. За да се сведе до минимум нестабилността на финансовите пазари и евентуалния негативен заразен ефект в глобален план, централните банки трябва да изберат да понижават активите си постепенно и по предвидим начин, препоръчват авторите на последния доклад на организацията.


Тагове: ОИСР, растеж
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg