EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИСР: Пожарът на рецесията гори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИСР: Пожарът на рецесията гори

mail15:24 | 27.04.2009прегледи 986 коментарикоментари 0


recession1Световната икономика ще се свие с много по-бързи темпове отколкото се очакваше, се посочва в последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), озаглавен "Световната рецесия: Как трябва да отговори политиката?".
Това ще доведе до силен ръст на безработицата до 2011, която в някои страни ще стигне двуцифрено число. Ето защо са необходи допълнителни мерки за борба с кризата, отбелязват от ОИСР.
Световната икономика е в разгара на най-дълбоката рецесия, породена от световната финансова криза и колапса в световната търговия, се посочва в доклада.
Икономиките на членуващите в организацията държави ще се свие с 4.2% през тази година. Ноемврийската прогноза беше за леко свиване от 0.4%.
В ОИСР влизат 30-те най-ръзвити индустриални държави в света. Сред тях са съседните на България Турция и Гърция, както и големи трудови пазари като Великобритания, Германия и Испания.
Действията, които се взимат за борба с кризата трябва предпазят световната икономика от повторение на сценария от 30-те години на миналия век. Има плаха надежда за едва забележимо възстановяване на икономиката през първата половина на следващата година, но само ако до края на 2009 г. изчезне напрежението във финансовата сфера, монетарната и фискалната политика продължат да помагат и растежът се възстанови в държави извън ОИСР.
Ако някои правителства и централни банки не предприемат по-агресивна политика, съществува реален риск от задълбочаване на кризата, се подчертава в доклада.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg